Saturejka horská (s. vytrvalá) (Satureja montana)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Polokeřík je asi 40cm vysoký, listy jsou kopinaté, šedozelené. Květy ve vzpřímených květenstvích jsou drobounké, růžové až nachové. Listy a mladé stonky se suší zavěšené, ve svazcích. Přidávají se k pokrmům na konci vaření buď celé nebo nasekané. Saturejka se také hodí k aromatizování pokrmových olejů, intenzivně voní po fazolích. Zjemňuje dušené pokrmy, saláty i grilovací marinády. Čaj ze sušené nati pomáhá při kašli a upravuje chuť k jídlu. Lépe chutná přislazený medem.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.