Tamarind indický

  • Latinsky: Tamarindus indica

Jinak indické datle nebo kyselé datle. Používáme plodovou dřeň lusků, v kuse nebo jako pastu. Tamarind má příjemnou ovocnou chuť, lehce nakyslou. Je rozšířeným kořením indické, asijské, východoafrické a latinskoamerické kuchyně. Protože je tamarind bohatý na pektin, spojují se jím želé, marmelády nebo čatní. Jinak se používá podobně jako ocet či citronová šťáva, ochucují se jím zeleninová, rýžová i luštěninová jídla, masité i rybí pokrmy. Tamarindy jsou obsaženy také ve worcesterových omáčkách. Lusky, dřeň, pastu i sirup lze zakoupit v obchodech s kořením nebo ve specializovaných prodejnách. Tamarindové lusky vydrží až několik měsíců, pastu nebo sirup je možné uchovávat velmi dlouho.

Latinský název pro strom, jež se česky jmenuje tamarind (nebo lidově tamaryšek). Lusky tohoto afrického stromu, který dnes roste v celé Indii, obsahují hodně cukru (35 %) a přírodních kyselin (20 %). Prodávají se jako jemně mletý prášek a používají se k ochucení některých indických moučníků nebo „pokrmů kari“.

Tamarind jsou tmavě hnědé, srpovitě zahnuté lusky tamarindového stromu. Po staletí se tamarind pěstoval v Indii. Dnes se tamarind prodává v hnědobílých blocích, které jsou částečně sušené, nebo v podobě nalámaných lusků a dužniny. K dostání je také jako koncentrát. Tamarindový strom je stálezelený, nese světle zelené oválné listy a malá květenství žlutých, červeně žilkovaných květů. Stromy se pěstují ze semen nebo z řízků. Lusky se mohou trhat i nezralé, zpravidla se však sklízejí po dozrání. Prasklé lusky odhalí červenohnědou dužninu.

Tamarind má nasládlou vůni. Chuť je příjemně kyselá, ovocná. V Indii se tamarind používá do kari pokrmů, do kořeněné čočkové polévky zvané rasam a do chutney. V západní Indii se z tamarindového sirupu připravují chlazené nápoje. Na Jamajce plody tamarindu přidávají do dušených a rýžových pokrmů nebo do moučníků. Z plodů tamarindu se extrahuje pektin, který slouží při přípravě džemů a rosolů. V západní Evropě je dovážený tamarind oblíbenou přísadou do pokrmů. Tamarindové listy jsou zdrojem červeného a žlutého barviva.

Lusky – jsou tmavě hnědé, dlouhé asi 10cm a mají křehké oplodí. Uvnitř lusků je masitá dužnina, která obsahuje až 10 semen.

Lisovaná vláknitá hmota – používá se při přípravě tamarindové vody. Kousek hmoty se chvíli máčí v horké vodě, potom se vymačká hnědá kyselá šťáva a ta se scedí.

Plátky – sušené kousky tamarindu. Jejich chuť se uvolní máčením ve vodě.

Tamarindový koncentrát – jedná se o hustou tmavou pastu, která voní podobně jako melasa. Chuť je kyselá, výrazně ostrá.

Tamarindové kuličky obalené cukrem – před použitím je třeba navlhčit kuličky v troše vody. Mají jemnou, nevýraznou chuť a téměř žádnou vůni.

Tamarindové stromy mají původ ve východní Africe a jižní Asii. Běžně se pěstují všude v tropech, divoce rostou po celé Indii.