Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Jinak také dymián, dymiánek, démut, římská mateřídouška či thým vonný. Používáme listy, čerstvé a sušené. Tymián má kořenitou chuť, silnou, trochu pryskyřičnatou. Jeho vůně je velmi intenzivní. Výborně se hodí k vydatným polévkám a omáčkám, k zelným a masitým pokrmům, k rybám, ale ochucují se jím také rajčata, cukety a lilky. Čerstvý i sušený tymián je k dostání běžně v supermarketech. Čerstvý tymián, zabalený do kuchyňského papíru a vložený do mikrotenového sáčku vydrží v ledničce asi týden. Sušený se uchovává v temnu, chladu, bez přístupu vzduchu. Má intenzivnější aroma než tymián čerstvý.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.