Kokos

  • Latinsky: Cocos Nucifera
  • Anglicky: Coconut

KOKOSOVÝ OŘECH – latinsky Cocos Nuciferaořech je plodem kokosovníku ořechoplodého a je běžně k dostání po celý rok. Používá se nejen v potravinářství, ale i v textilním průmyslu či v kosmetice.

Léčivá lahůdka z tropů

Kokos je vydatným zdrojem energie a je skvělou pochutinou. Dužinu i kokosovou vodu si můžeme vychutnávat po celý rok i u nás.

Původ a historie

Kokosová palma pravděpodobně pochází z Malajsie, přesný původ však není známý. Kokosové ořechy vydrží dlouho plavat v moři. Kokosy byly přivezeny do Ameriky díky lidem. Na jižní pobřeží Mexika je dovezli Španělé a začali je zde pěstovat.

Současnost

Kokosová palma roste v přímořských regionech Asie (Filipíny, Indie, Indonésie, Malajsie, Srí Lanka, Thajsko, Vietnam), střední a jižní Ameriky (Brazílie, Kolumbie, Mexiko), Afriky (Madagaskar, Seychely) a v Tichomoří (Nová Guinea).

Vzhled, chuť a vůně…

Kokos je dutý nepukavý plod s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou. Měří 20–30 cm a váží 2,5 kg. Má tři vrstvy: první je slabá, slámové barvy, druhá je až 10 cm tlustá vláknitá hmota a pod ní je známý kokosový ořech.

Během růstu se kokosový ořech nachází v zeleném obalu. Kokosový ořech má tvrdou dřevnatou hnědou skořápku. Skořápka je pokryta odlupujícím se lýkem, které je pozůstatkem zeleného obalu.

Uvnitř se ukrývá bílá dužina a kokosová voda, která se nesmí zaměňovat s kokosovým mlékem. Kokosové mléko se získává lisováním buničiny a kokosová voda je přirozeně uvnitř dutiny.

Zdraví a vitamíny

Kokosový ořech můžeme konzumovat čerstvý. Nejčastěji používáme kokos mletý nebo kokosový olej. Kokos obsahuje hořčík a selen. Bílý vnitřek plodu, zvaný kopra, obsahuje 60–67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinu a 6 % vody.

Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramy vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramy nenasyceného tuku.

Kokosová voda obsahuje proteiny, karbohydráty, nasycené tuky, vápník, křemík, fosfor, hořčík, chlór, draslík, síru, vitaminy B1, B2, B6, B3 a C. Obsahem látek se podobá mateřskému mléku a je vhodná i pro krmení miminek.

Použití kokosu v gastronomii

Lisováním nebo extrakcí se získává kokosový olej s bodem tání 23–26 °C. Usušený kokos se mele na kokosovou moučku. Kokos můžeme používat jako přísadu do moučníků. Dále se můžeme potkat s kokosovým mlékem, které se velmi často používá v asijské kuchyni. Čistá kokosová voda je i jedním z nejlepších elektrolytů, které se ve volné přírodě vyskytují.

Dostupnost, výběr a skladování

Kokosový ořech je k dostání v obchodech celý rok.

Kupujeme pouze kokosové ořechy, ve kterých po zatřesení uslyšíme šplíchat vodu. Ořechy bez vody jsou buďto staré, nebo mohou být také prasklé. Samozřejmě v lepším případě bude takový kokos vyschlý, v horším plesnivý.

Mladé zelené kokosové ořechy se začínají dovážet i k nám. Na pohled však nejsou zelené, ale bílé. Protože jsou před transportem ořezány kvůli úspoře místa (tvar válce s kuželovým vrškem). Kupujeme co nejbělejší kusy (nejčerstvější). Neměli by mít na sobě žádnou plíseň nebo náznaky prosakující vody.

Kokos skladujeme v ledničce maximálně po dobu 1 týdne. V mrazáku nám vydrží až 3 měsíce a sušený ho můžeme skladovat po dobu 1 roku.

Léčivé účinky  

- pomáhá při zažívacích problémech, kolikách a střevních nemocech

- používá se při problémech s močovým měchýřem

- užívá se jako izotonický nápoj

- využívá na léčení nervových nemocí

- pomáhá při ztrátách paměti

- při slabosti

- při pleťových chorobách

- při vadách plic