Agastache mexická

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Agastache mexicana

AGASTACHE MEXICKÁ – patří do čeledi hluchavkovitých a často se s ní můžete potkat jako s ozdobnou rostlinou ve skalkách. Kromě toho, že krásně kvete, nalezne své využití i v kuchyni.

Historie, původ a současnost

Tato krásná rostlinka s drobnými květy pochází z Mexika. Právě díky svému vzhledu a sladké vůni se těší stále větší oblibě v okrasné a bylinkové zahrádce.

Vzhled, chuť a vůně…

Agastache je 60–90 cm vysoká keříková bylina. Květy mají bílou nebo modrou barvu. V zahrádkách se pěstuje jako letnička. Okolo se šíří sladká vůně. Květy jsou často vyhledávány včelami a motýly.

Odrůdy

Champagne má růžové až meruňkové zbarvené květy a voní po mátě.

Citronový yzop má citronové aroma.

Agastache fenyklová (A. foeniculum) má aromatické listy, kterými lze ochucovat sladkosti, čaje a saláty. Šeříkově fialová květenství. Listy voní podobně jako tzv. pomerančová mateřídouška. Odpuzuje moskyty.

Agastache vrásčitá (A. rugosa) má silné antibakteriální a antimykotické účinky a pomáhá i při zažívacích potížích. Květy jsou světle žluté a po usušení se hodí do suchých vazeb. Rostlina je mrazuvzdorná a láká včely i motýly.

Agastache kopřivolistá (A. utricifolia) rostlina s květy modrými, růžovými i bílými. Všechny rostliny také voní a lákají hmyz.

Použití agastache v gastronomii

Listy jsou vhodné jako koření do omáček, polévek, salátů nebo rybích pokrmů. Připomíná francouzský estragon. Listy druhu Agastache foeniculum výborně poslouží jako náhražka cukru. Několik listů osladí čaj, který nejen dobře chutná, ale je i zdravý.

Pěstování, zrání, skladování

Agastache má ráda slunce, ideální je tedy pro ni výslunná až pohostinná poloha. Vlhká a dobře propustná půda.

Ideálním místem je výslunná až pohostinná poloha. Půda musí být rovnoměrně vlhká, ale dobře propustná, protože nesnáší žádné zamokření.

Na jaře si předpěstujte sazeničky ve skleníku nebo v misce za oknem. Ven rostlinky umisťujte až tehdy, když nehrozí žádné mrazy.

Listy zpracovávejte pokud možno čerstvé. Není-li to možné, sušte je za tepla jen krátce, aby aroma nevyprchalo.

Léčivé účinky

- zmírňuje bolesti v krku

- zmírňuje potíže s nachlazením

- pomáhá proti nevolnostem

- pomáhá proti houbovým infekcím

 

zpět do Bylinky