Camembert de Normandie

zpět do Sýry

CAMEMBERT DE NORMANDIE je měkký sýr s bílou plísní pocházející z Francie.

Historie a současnost

Camembert de Normindie, jak název napovídá, má svůj původ ve Francii, a to konkrétně v Normandii, Camembert je název malé obce v Normandii, odkud se sýr rozšířil.

Traduje se, že ho poprvé začala vyrábět a prodávat v 16. století jistá selka, paní Marie la Fontaine Harelová, která jednou zapomněla ve sklepě kousek sýra, když ho po čase objevila, byl potažen bílou plísní. Selka sýr ale nevyhodila a ochutnala a objevila tak jeho lahodnou chuť, rozhodla se tedy celý proces zopakovat a následně svůj plísňový sýr prodávat v městečku Camembert.

V současnosti je Camembert populární téměř po celém světě a ve všech zemích Evropské unie nese ochrannou značku AOC.

Vzhled, chuť, vůně

Tento sýr je kruhového tvaru o průměru 10,5-11,5 cm, vysoký je 3 cm a jeho hmotnost je 250 g. Vyzrálý camembert připomíná ovoce a žampiony, mladý chutná lehce nakysle.

Výroba

Camembert se vyrábí z čerstvého kravského mléka, do něhož se přidává syřidlo. Sýřenina se odděluje od syrovátky a po přeložení sýru do speciálních forem ještě odtéká zbývající syrovátka. Až poté se těsto solí. Sušení sýru probíhá v prostorech se speciální teplotou a vlhkostí vzduchu.

Camembert dozrává ve sklepích a každé dva dny se musí obracet. Doba zrání je nejméně 21 dnů.

Použití sýru Camembert v gastronomii

V kuchyni lze camembert použít do nákypů, bramborových i zeleninových jídel, je vhodný jako součást sýrových mís. Výborně se hodí k čerstvému chlebu, je oblíbený i smažený v trojobalu. Obsahuje 45% tuku v sušině.

Dostupnost a skladování

K dostání je pouze ve specializovaných prodejnách sýrů.

Uchovává se v chladničce při teplotě 10 °C.

zpět do Sýry