• Latinsky: Citrus limon

CITRON - latinsky Citrus limon, známý také jakoanglicky lemon, německy Zitrone nebo španělsky limonero - je plod citroníku limonového.

Je víc než jen kyselý a zdravý…

Citron je ovoce, které zná každý a nikdo nepochybuje o jeho nejrůznějších pozitivních vlastnostech. Citron je díky své chuti nepostradatelný v kuchyni a obsahuje mnoho různých pro naše zdraví důležitých vitamínů a látek. Využívá se také v kosmetice a v domácnosti.

Původ a historie

Citrony s největší pravděpodobností pochází se severní Indie a Číny, kde znali už přibližně před 2500 lety. Později se dostaly do Persie a Palestiny, ale také do Itálie a Řecka. Po pádu římského císařství citrony z Evropy téměř zmizely. V 8. a 9. století je Mauři začali opět pěstovat ve Španělsku a na Sicílii. Přibližně ve 12.století se citrony rozšířily do mnoha dalších středomořských oblastí.

Současnost

Citrony se v současné době pěstují především ve Španělsku a Itálii, kteří jsou jejich největšími producenty a vývozcem, dále pak hlavně v Řecku, USA a Argentině, ale také v Jihoafrické republice a Austrálii.

Citrony lze pěstovat ve sklenících i v domácnostech při pokojové teplotě i u nás v České republice. Na rozdíl od jiných citrusových plodů totiž můžou kvést a nasazovat na plody po celý rok.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody citronů mají vejcovitý tvar a velikost přibližně jako slepičí vejce. Kůra je žlutá, ale může být i světle až tmavě zelená a obsahuje velmi aromatický olej.

Bledě žlutá šťavnatá dužnina se dělí na 6 až 13 dílků a má výraznou vůni a kyselou chuť.

Odrůdy

Citronů známe mnoho druhů, jen málo jich je ale k dostání na běžném trhu. V Evropě jsou největšími producenty citronů Itálie a Španělsko.

Verna je nejžádanější odrůda v Evropě, která se pěstuje v Itálii. Plody jsou podélné, na obou koncích zašpičatělé, mají tmavší žlutou barvu kůry i dužniny. Obsahují minimum jader a nízký obsah kyseliny citronové.

Primofiori se pěstují ve Španělsku a v Itálii, na trh se dodávají v období od října do února. Plody mají typicky žlutou barvu, vyznačují se velkým množstvím šťávy a nižší kyselostí. Dostatečně čerstvé jsou vynikající.

Verdelli jsou italské citrony, které se sklízejí od června do září. Plody mají jasnou žlutou barvu kůry i dužniny a zrají až 12 měsíců.

Eureka je nejžádanější odrůda citronů, pěstovaná mimo Středomoří v Kalifornii, Jihoafrické republice a Austrálii. Plody mají kůru s tmavší žlutou barvou, dužnina s příjemným aroma má vysoký podíl šťávy i kyseliny, a je bez jader.

Cedrát - citrus cedrát - latinsky Citrus medica, známý také jakoanglicky citron, německy Zedratzitrone nebo francouzsky Cédrat je nejstarší známá odrůda citrusových plodů, pocházející ze severovýchodní Indie. Do středomořských oblastí se cedrát dostal kolem r.300 před n.l., ve starověku se využíval jako parfém a proti molům.

V současnosti se používá na výrobu citronátu a pěstuje se nejvíce v Itálii, Francii, Řecku a Izraeli. Plod má malý obsah dužiny, kolem které je silnější vrstva bílé vnitřní části tmavě žluté kůry.

Zdraví a vitamíny

Citrony obsahují především velké množství kyseliny cironové a přibližně 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovalo do pokrmů a mačká se z nich kyselá šťáva. Mimo kyseliny citronové je v citronech i kyselina jablečná, octová a mravenčí.

V citronech jsou ale i vitamíny skupiny Ca B, a také provitanim A, dále bioflavonoidy, pektin, vonné silice a jen 3 % cukrů. Z dalších důležitých látek v nich najdeme vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo nebo zinek.

Kyseliny jsou z hlediska zdravotního nejdůležitějšími složkami citronu, protože neobsahují žádné kalorie, a nejsou to ani vitamíny nebo minerální soli. Právě kyseliny zvyšují účinek vitamínu C a jsou velmi antiseptické. Vitamín C je v citronu obsažen trochu méně než v pomeranči.

V dužnině i slupce citronu obsažené flavonoidy - především hesperidin a diosmin – působí antioxidačně i protinádorově, posilují stěny kapilár, zlepšují pružnost cév a snižují tvorbu krevních sraženin. .

Terpeny, které jsou hlavně ve slupce, dodávají citrusům jejich typické aroma. Z terpenů je v citronech nejvíce d-limonen, který má prokázané detoxikační a protirakovinné účinky.

Citrony zlepšují odolnost imunitního systému proti různým infekcím, jejich konzumace je dobrá při všech virových i střevních nákazách, mají velké antibakteriální účinky. Zlepšují vstřebávání železa ve střevech, které se do těla dostává z jiné potravy. Ředí krev a tak organismus chrání před vznikem trombózy a mají pozitivní vliv na proudění krve. Napomáhají také vylučování kyseliny močové, která je odpadní látkou metabolismu a tvoří se v těle neustále. Pokud by v těle zůstala, začne se ukládat v kloubech a způsobuje dnovou artritidu a dnové záchvaty, případně vyvolává ledvinové záněty.

Citronová šťáva

- posiluje imunitu člověka proti různým infekcím, virovým i střevním nákazám

- pomáhá metabolismu odstraňovat soli usazené v organismu

- pročišťuje játra a ledviny, má pozitivní účinky při rozpouštění žlučových kamenů

- stimuluje produkci žluči, podporuje trávení a reguluje tělesnou váhu

- zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a působí proti trombóze

- má velké antibakteriální účinky i při zevním použití – např. pomáhá zastavit krvácení dásní a zpevňuje je, potření odstraňuje svědění a působí proti otoku při bodnutí hmyzem, je účinná při infekcích kůže a proti padání vlasů atd.

- dvoutýdenní citronová ozdravná kúra je vyzkoušená při léčbě ledvinových kamenů

Použití citronu v kuchyni

Citrony – především pak jejich šťáva - se celosvětově nejvíce používají v kuchyni při přípravě jídel a nápojů, ale také k zdobení. Jejich kuchyňským využitím je známá především Itálie, Španělsko a Mexiko.

Citrony jako plod se vzhledem k jejich kyselosti syrové v podstatě nekonzumují. Většinou se využívá jejich šťáva, kterou je dobré lisovat i ze slupky, ve které je mnoho aromatických terpenů s výraznými a prokázanými léčivými účinky.

Citronová šťáva zlepšuje chuť, vůni i stravitelnost všech odrůd listové zeleniny, rýže a luštěnin.

Citronová šťáva se používá při výrobě různých léků a doplňků stravy, a také v kosmetice. Má i výrazné čistící účinky.

Příprava citronu před použitím

Nejjednodušší je důkladně studenou vodou omytý citron nakrájet na plátky, pak z koleček odříznout slupku a vyříznout prostřední dřevnatou část.

Druhý způsob je odkrojit oba konce, okrájet slupku a pak nakrájet dužninu.

Šťávu z citronu snadněji vymačkáme, když ho pod dlaní poválíme na rovné ploše.

Víc šťávy získáme, pokud citron dáme na několik - maximálně ale 10 - vteřin do mikrovlnné trouby.

Pokud citronové šťávy potřebujeme jen několik kapek, zapíchneme do plodu dřevěné párátko a otvorem šťávu vymačkáme. K uchování citronu pro další použití pak stačí píchnout párátko zpět do stejného otvoru, citron zabalit do mikroténové fólie nebo igelitového sáčku a uložit do chladničky.

Pokud potřebujeme tenký plátek kůry, odkrojíme ho ostrým tenkým nožem nebo speciální škrabkou, která se odborně jmenuje zester.

Když chceme použít z citronu samostatně šťávu a kůru, pak nejdříve oškrábeme nebo okrájíme kůru a pak vymačkáme šťávu.

Jak a podle čeho vybírat

Nejlepší citrony pocházejí ze Španělska, Itálie, Řecka a Argentiny. Kupovat bychom měli zralé a maximálně čerstvé plody - starší plody některých odrůd mají tuhou vyschlou dužninu. Vždy je tedy dobré se zaměřit na zemi původu a období pěstování i sklizně.

V žádném případě samozřejmě nekupujeme plody příliš měkké, omačkané nebo nahnilé.

Spotřeba, zrání, skladování

Citrony se většinou sklízí ještě zelené a nedozrálé hned, jak dorostou do požadované velikosti. Potom během jednoho až čtyř měsíců dozrají a zežloutnou a expedují se na trh.

Zralé citrony se poměrně rychle kazí, ale pokud se uskladní při teplotě cca 4°C a šetrně se s nimi zachází, vydrží až 12 týdnů.

Rozkrojený citron je nejlépe ihned nebo co nejrychleji spotřebovat, můžeme ho krátce skladovat zabalený do potravinářské fólie.

Zajímavosti

Ve většině zemí se ryby nebo smažená masa a jídla podávají s plátky nebo měsíčky citronu. V Mexiku se citrony podávají téměř k všemu jídlu a dokonce i k pivu.

Z jednoho citronu průměrné velikosti získáme 1 lžíci kůry a 2 lžíce šťávy

Když citron dáme na několik vteřin do mikrovlnné trouby, dostaneme z něj více šťávy, kterou vymačkáme snadněji, když plod poválíme pod dlaní na rovné ploše.

Pokud potřebujeme jen několik kapek citronové šťávy, propíchneme kůru dřevěným párátkem a šťávu vymačkáme ze vzniklého otvoru. Párátko pak zapíchneme zpět, citron zabalíme do igelitového sáčku nebo mikroténové fólie a uchováme ho v chladničce pro další použití.

Z 1 velkého citron o váze cca 125 gramů získáme přibližně jeden a půl lžičky citrónové kůry.

Z velkého citronu nakrájíme většinou 8 průměrně silných plátků, z menšího plodu 6 plátků.

Léčivé účinky

Pití naředěné citronové šťávy nebo její konzumace v různých salátech

- posiluje imunitní systém proti infekcím, virovým a střevním nákazám

- odstraňuje soli usazené v organismu a pomáhá rozpouštět žlučové kameny

- pročišťuje játra a ledviny,

- zlepšuje trávení, stimuluje produkci žluči a reguluje tělesnou váhu

- snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a působí proti trombóze

Citronová šťáva má antibakteriální účinky

- potírání dásní pomáhá zastavit krvácení a dásně zpevňuje

- potření kůže šťávou po štípnutí hmyzem nebo bodnutí včelou nebo vosou odstraňuje svědění a působí proti otoku

- pomáhá proti a při výskytu akné nebo jiných typů ekzémů

- vtírání citronové šťávy do pokožky hlavy je dobré při infekcích kůže a proti padání vlasů

- potírání nehtů kouskem citronu pomůže při záděrách a lámání nehtů, brání vzniku bílých skvrn, které naznačují nedostatek vápníku a zinku v těle

Citronová kúra je velmi účinná ozdravující metoda při rozpouštění ledvinových kamenů, a to především v případech, kdy se vytvoří z v těle usazených solí kyseliny močové.

Kúra trvá dva týdny. První den před snídaní se vypije šťáva z jednoho citronu, zředěná studenou vodou. Každý další se použije o jeden citron víc až do celkového počtu sedmi. Pak se zase opačně jejich božství snižuje a poslední den se pije opět jen šťáva z jednoho citronu.

Kúra není vhodná pro děti a starší osoby, a také pro lidi s nemocnými ledvinami, malým množstvím červených krvinek a vápníku.

Citrony můžou mít i nežádoucí toxické účinky, ale v podstatě pouze tehdy, kdy je jejich konzumace, případně zevní použití neředěné šťávy, nadměrné. V takových případech může dojít k podráždění žaludku nebo dásní.

Konzumaci citronů by měli omezit lidé s nemocemi ledvin, nedostatkem červených krvinek a vápníku, malé děti a starší osoby.

11 citronových „zázraků“

Pro krásnou pleť
Citrony mají antiseptické účinky, pomáhají udržovat pleť čistou a mastnou pokožku tonizují.

Pro snížení váhy

Pití ředěné citronové šťávy pomáhá při dietách a snižování váhy.

Pro příjemný dech

Protože citronová šťáva je přírodní antiseptikum, brání kvašení v ústech. Pití naředěné šťávy z citronu smíchané s medem zajistí příjemný dech.

Proti zubnímu kameni

Šťáva z citronu je také velmi účinný prostředek i na čištění zubů - kartáček namáčíme do citronové šťávy a zuby čistíme jako se zubní patou. Navíc se přitom posilují dásně.

Proti bolestem hlavy

Pokud citronovou šťávu naředíme několika lžičkami horkého čaje a vypijeme, zbavíme se ve velmi krátké době bolestí hlavy.

Proti astma

Už dokonce i mnozí přední světoví lékaři doporučují svým pacientům 2 polévkové lžíce citronové šťávy před každým jídlem a před spaním.

Na potíže se žlučníkem

Při zdravotních stavech, které jsou zaviněny problémy se žlučníkem je dobré na jeden den omezit všechnu potravu a pít jen naředěnou citronovou šťávu.

Proti vyčerpanosti

I malé množství citronové šťávy dokáže zahnat počínající fyzickou únavu a trocha šťávy dokonce uhasí žízeň lépe, než větší množství vody.

Proti infekcím

Citronovou šťávou je dobré potřít různé oděrky nebo místa po bodnutí hmyzem. Citronová šťáva ve vodě např. v tropických oblastech působí jako desinfekce.

Na celkové posílení organismu

Pokud se cítíme unavení a nejsme dostatečně vytrvalí, je to většinou nedostatkem vápníku v těle. Pitím ředěné citronového koktejlu 2 x denně po dobu 30 dní dojde v těle k chemickým změnám, které posílí výdrž i paměť. Koktejl si připravíme důkladným rozmícháním 1 decilitru citronové šťávy, 1 decilitru sojového mléka a lžičky medu. Poměr šťávy a mléka můžeme měnit podle vlastní chuti, ale 1:1 je nejideálnější.

Jako dochucovadlo

Citronová šťáva je vynikající přírodní dochucovadlo nejrůznějších pokrmů. Můžeme ji použít například místo octa při dochucování omáček nebo zeleninových salátů.

Citron proti kouření a alkoholu

Proti kouření - pokud chceme přestat kouřit, stačí několik kapek citronové šťávy v ústech vždy, když dostaneme chuť na cigaretu. Tato jednoduchá odvykací kúra trvá přibližně 30 dnů.

Proti alkoholu - konzumace citronů a jejich šťávy snižuje chuť na alkohol, ale také pomáhá při rekonvalescenci organismu po jeho nadměrném pití alkoholických nápojů.

 

zpět do Tropické a subtropické