• Latinsky: Litchi chinensis

LIČI ČÍNSKÉ – latinsky Litchi chinensis, anglicky lychee nebo litchee, francouzsky litchi, případně cérise de la Chine, německy Litchi a Litschi se v Číně považuje za jeden z nejvíce ušlechtilých druhů ovoce.

Jemné aroma i chuť

Liči čínské je známé spíš jen pod zkráceným názvem liči. Je považováno za ovoce s nejjemnější chutí i vůní. Nejvíce chutná čerstvé, ale používá se i do některých speciálních asijských jídel.

Původ a historie

Liči čínské je velmi starý druh ovoce, které pochází z Asie, Číny a Indočíny. Do dalších oblastí světa a tedy i do Evropy se liči dostalo až v nedávné době především díky vzrůstající oblíbenosti asijské kuchyně. I jeho pěstování vyžaduje poměrně specifické podmínky a musí se do většiny zemí dovážet.

Současnost

V současnosti se liči pěstuje v oblastech subtropického pásma, především v jihovýchodní Asii, v Indii a na Srí Lance. Některé odrůdy se pěstují i v jižní Africe a na Madagaskaru, v Brazílii, na Havaji a v USA na Floridě. V Evropě se liči vzhledem ke klimatickým podmínkám pěstovat nedá.

Liči roste zejména podél toků velkých řek v hluboké naplavené půdě. Nejvíce se mu daří v místech, kde je mokré a teplé léto a zima chladná a suchá. Teplota ale nesmí klesnout pod bod mrazu.

Čerstvé plody se sice někdy v obchodech v Evropě i v USA objevují, ale nejvíce se liči prodává konzervované. Koupit ho je možné hlavně v tzv. asijských obchodech, ale v nabídce ho v poslední době mají už i supermarkety. Je nezbytnou součástí některých jídel asijské kuchyně

Vzhled, chuť, vůně…

Plody liči čínské mají jahodově červenou, narůžovělou nebo oranžovou barvu, některé odrůdy mají jemný zelený odstín. Jsou oválné nebo kulaté, několik odrůd má srdcovitý tvar. Průměr plodů je okolo 2,5 centimetru, délka až 4 centimetry, povrch má mnoho malých výstupků. Slupka je tenká, pevná a křehká, má povrch s mnoha výstupky a ze zralého plodu jde snadno oloupat.

Uvnitř plodu je lesklé tvrdé a nejedlé semeno velikosti fazole, kolem kterého je dužina - tzv. míšek, od kterého se semeno lehce oddělí. Dužina má slonově bílou, narůžovělou nebo namodralou barvu, je velmi šťavnatá a příjemně aromatická, má lehce nakyslou chuť. Větší obsah dužiny, která je navíc i kvalitnější, mají plody se zakrslým semenem. Plody se ze stromů sklízí bambusovými tyčemi.

Stromy dorůstají do výšky 15 až 20 metrů, ale pro snadnější sběr ovoce se prořezávají na výšku 6 až 10 metrů. Dožívají se věku přes 200 let, jsou stále zelené. Listy jsou kožovité, mladé mají načervenalou barvu, starší jsou na horní straně tmavě zelené a na spodní šedozelené.

Zdraví a vitamíny

Liči obsahuje velmi vyrovnaný komplex mnoha látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. V plodech je velký obsah vody, ale především bílkoviny, zdravé tuky a mastné kyseliny, přírodní cukry, vláknina, vitamín C a stopové prvky mnoha důležitých látek.

V staré i současné čínské medicíně se dužina liči využívá především k léčbě kašle, žaludečních vředů, mnoha druhů nádorů a zvětšených žláz.

Pecky mají analgetické účinky.

Slupky se především v Indii používají na přípravu čaje, který působí proti průjmům a bolestem.

V USA v současné době probíhají rozsáhlé laboratorní zkoumání a pokusy, zda výluhy z kůry, kořenů a květů mohou pomáhat při léčení některých nádorů.

Druhy a odrůdy

V oblastech, kde se liči pěstuje, roste několik desítek různých druhů, v Číně jich odborníci uvádějí patnáct.

Jednotlivé druhy se od sebe odlišují především velikostí a tvarem, dále pak barvou slupky i dužiny. Chuťově se od sebe příliš neliší.

Liči se rozděluje na tři základní poddruhy, které vznikly v jednotlivých regionech pěstování

- Litchi chinensis Sonnerat subsp. chinensis

- Litchi chinensis Sonnerat subsp. philippinensis Leenhouts

- Litchi chinensis Sonnerat subsp. javensis Leenhouts

Jednotlivé odrůdy zatím nejsou přesně popsány.

Použití liči v gastronomii

Dužina plodů ličise konzumuje čerstvá, kompotovaná nebo sušená.

Čerstvé liči má přirozenou barvu a dobrou kvalitu maximálně 5 dnů po sklizni, a proto se většinou kompotuje nebo suší.

Kompotované liči je oloupané, nálev má sladkou chuť a obsahuje kyselinu vinnou a citronovou.

Velmi chutná jsou i oloupaná liči nakládaná do cukru, která jsou čínskou a indickou specialitou.

Na sušení se plody neloupou. Před sušením se blanšírují a pak ještě namáčí do disiřičitanu draselného a kyseliny citronové, pak se teprve usuší na slunci nebo v elektrických sušárnách. Sušeným plodům se říká čínské švestky, konzervované plody se někdy nazývají čínské jahody nebo jablka. V Asii je sušené liči velmi oblíbené, jeho trvanlivost je 1 rok.

Před konzumací čerstvého liči se slupka s drsným povrchem musí konzumací oloupat – konzumuje se pouze dužnina s velmi lahodnou chutí.

V studené kuchyni se plátky dužiny servírují jako chutný dezert, kousky se přidávají do zmrzlinových a ovocných pohárů. Ze šťávy se připravují koktejly.

V teplé kuchyni je liči dušené na másle a pomerančovém likéru vynikající náplní do palačinek, nebo i jako příloha k masům a rybám.

Liči se nesmí vařit, protože pak má dužina houbovitou konzistenci.

Spotřeba, zrání, skladování

Liči zraje od července do října, dozrává přibližně 100 dní po odkvětu stromů. Zralé plody jsou pevné, slupka z nich jde snadno oloupat. Přezrálé plody mají hnědou dužinu.

Liči je možné skladovat v chladnu maximálně 5 dní po sklizni, a proto je potřeba při případném nákupu čerstvých plodů dávat pozor na datum sklizně.

Sušené liči je možné skladovat až jeden rok.

Léčivé účinky

Liči čínské má mnoho pozitivních účinků na zdraví člověka.

Dužina

- podporuje léčbu kašle

- pomáhá při léčení žaludečních vředů

- působí proti mnoha druhům nádorů

- je účinná při léčbě zvětšených žláz.

Pecky mají analgetické účinky.

Slupky se na přípravu čaje proti průjmům a bolestem.

Při konzumaci kvalitních čerstvých, sušených nebo kompotovaných plodů liči zatím nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky. Pokud by se ovšem konzumovaly plody přezrálé, mohou se objevit příznaky lehké nevolnosti nebo průjmu – to je ale při konzumaci jakéhokoliv nekvalitního ovoce běžné.

zpět do Tropické a subtropické