Čočka

  • Latinsky: Lens culinaris
  • Anglicky: lentil
  •   lentille
  •  Linse
  •  linticchia

ČOČKA– latinsky Lens culinaris – anglicky lentil, německy Linse, francouzsky lentille, italsky linticchia – je oblíbená luštěnina a jedna z nejstarších kulturních rostlin.

Nejen luštěnina

Ač luštěnina, mladé lusky se konzumují také jako zelenina, ze semen se také získává škrob pro průmyslové využití.

Historie a výskyt

Čočka je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Tato luštěnina se pěstuje se na celém světě včetně střední Evropy. Současným největším pěstitelem i vývozcem je Indie.

Druhy

Hnědá čočka

Indická čočka, známá jako masoor dal. Vaří se i se slupkou, takže je hůře stravitelná. U nás je nejpoužívanější zejména jako klasika „čočka na kyselo“.

Zelená čočka

Klasická, nejpoužívanější čočka. Má oříškovou chuť.

Žlutá čočka

Čočka známá v indické kuchyni. Nemusí se předem namáčet.

Červená čočka

Prodává se již loupaná, a proto je lépe stravitelná než hnědá čočka. Nemusí se také předem namáčet. Hodí se do polévek, salátů, pomazánek či do kari. Má jemnou chuť.

Puy

Jemná zelená francouzská čočka, která je považována za nejkvalitnější. Pří vaření si udrží svůj tvar.

Zdraví a vitamíny

Energetická hodnota čočky ve 100 g je 1372 kJ/ 325 kcal. Obsahuje téměř 50 % využitelných sacharidů, téměř 24 % bílkovin, ale téměř nulové procento tuku. Čočka obsahuje vápník, fosfor, železo a také řadu vitamínů, jako A, B, C a E, a rovněž kyselinu listovou.

Vysoký obsah železa je nezbytný pro správnou krvetvorbu a kyselina listová má pozitivní účinek na naši nervovou soustavu.

Čočka, stejně jako další luštěniny, obsahuje velké množství rostlinných bílkovin. Ty se díky velkému obsahu vlákniny pomalu vstřebávají. Zároveň má čočka nízký glykemický index, a zasytí tak na dlouhou dobu. Je vhodná i pro diabetiky a také je ideálním zdrojem bílkovin pro vegetariány.

Použití čočky v gastronomii

Čočka je na našem území k dostání téměř v každých potravinách. Některé méně běžné druhy jsou pak k dostání ve specializovaných prodejnách. Úplně nejlepší je čočku konzumovat naklíčenou jako salát, protože vařením se zničí velká část výživných látek. Ale čočka se dá také vařit, přidávat do polévky či konzumovat ve formě kaše.

Klíčení čočky: čočku na 12 hodin namočíme do vody, propláchneme a položíme na sítko nad nádobku s vodou tak, aby se čočka nedotýkala hladiny, a přikryjeme čočku vlhkou gázou. Během 2-3 dnů je čočka naklíčená a je možné ji přidat do salátu.

Léčivé účinky

Čočka

- pomáhá proti průjmu a při silné menstruaci

- pomáhá proti červům

- je vhodná při odtučňovacích dietách

- pomáhá proti chudokrevnosti, cukrovce a řídnutí kostí

- má pozitivní vliv na imunitu

- pomáhá chránit před infekcemi