Kešu ořech

  • Anglicky: cashew

KEŠU – jedná se o plod ledvinovníku západního latinsky Anacardium occidentale. Ledvinovník je vysoký tropický strom plodící nažky (kešu ořechy), které se nacházejí v nepravém plodu, tzv. kešu jablku.

Zdravé a neodolatelně chutné…

Kešu oříšky jsou velice chutné. Jejich obliba v posledních letech roste, přidávají se do oříškových směsí, praží se a solí. Bývají součástí mnoha pokrmů.

Původ a historie

Původně pochází ledvinovník z pobřeží severovýchodní Brazílie. Od 16. století se v důsledku zámořských plaveb portugalských námořníků šířil po světě. Postupně se rozšířil do Mosambiku a do pobřežních oblastí Indie.

Současnost

Nyní je ledvinovník celosvětově rozšířen a vyskytuje se v suchých tropických oblastech. Mezi největší producenty kešu patří Brazílie, Indie, Indonésie, Mosambik, Nigérie a Tanzanie. Pěstuje se na plantážích nebo extenzivně v agrolesnických systémech.

Vyhovuje mu tropické klima a nadmořská výška okolo 1 000 m n. m., ideální jsou pro něj teploty v rozmezí 21–28 °C.

Krom kešu ořechů je ledvinovník zdrojem kardolu – smolnatého oleje, který se z ořechů před konzumací odstraňuje pražením. Používá se k výrobě laků a insekticidů. Využití nacházejí i kešu jablka, která se společně s kůrou a větvemi z prořezu dávají dobytku. Používají se také na výrobu džemů nebo kompotů.

Vzhled, chuť a vůně…

Kešu ořechy jsou ve skutečnosti semena ve tvaru ledviny, které se drží v dolní části kešu jablka, mají delikátní a libou chuť a jemné ořechové aroma. Výhodou kešu ořechů je snadné konzumování, mají jemnou strukturu.

Zdraví a vitamíny

Plody kešu jsou bohaté na taniny a vitamin C, mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů. Přibližně 82 % z jejich tuku jsou nenasycené mastné kyseliny, plus asi 66 % z těchto nenasycených mastných kyselin jsou mononenasycené tuky zdravé pro srdce.

Kešu ořechy jsou bohatým zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku. U jablek je to kvůli obsahu kardolu a taninů, na ořechy se u některých lidí může vyskytnout alergie.

Obsahuje anakardovou kyselinu, která zabíjí gram-pozitivní bakterie odpovědné za vznik zubního kazu, akné, tuberkulózy, malomocentsví.

Kešu je vhodné pro diabetiky.

Použití kešu v gastronomii

Kešu se konzumují samotně i jako součást salátů či vařených pokrmů. Z ořechů se též lisuje šťáva, ze které se vyrábí alkoholické nápoje (víno, pálenka) a ocet.

Dostupnost, spotřeba a skladování

V obchodě se dají pořídit pražené, solené i přírodní. Můžeme je koupit vážené i balené v ochranné atmosféře.

Kešu ořechy skladujeme na suchém a chladném místě. Pokud zakoupíme balené kešu ořechy, řídíme se uvedeným doporučeným datem spotřeby.

Léčivé účinky

- ochraňuje srdce

- působí proti tvorbě žlučníkových kamenů

- snižuje riziko přibývání na váze

- zlepšuje náladu

- má antioxidační účinky

- má protinádorové vlastnosti

- působí jako prevence žlučových kamenů