Lískový ořech

  • Anglicky: Hazelnut
  •  Noisette
  •  Haselnuß
  •  Nocciola
  •  Filbert-nut
  •  Bellota avellanada
  •  лесной орех

LÍSKOVÝ OŘECH – plod lísky obecné, latinsky Corylus avellana, která je příbuzná s habrem obecným.

Tradiční vůně pečení

Lískový oříšek je v našich končinách jeden z vůbec nejběžnějších ořechů, který mlsamé či přidáváme do našeho cukroví a dezertů. Svým typickým výrazným ořechovým aroma a chutí vždy bude mezi ostatními ořechy tak trochu vyčnívat.

Původ a historie

Jak napovídá její latinské rodové jméno, pochází líska ze starobylého města Abella, dnes Avella, které se nachází v provincii Avellino v Kampánii. V tomto regionu se pěstuje líska obecná již od starověku.

Současnost

Líska se v současnosti vyskytuje po celé Evropě a v přilehlých oblastech Asie a v severní Africe. Nalezneme ji i v severní Evropě, v jižních oblastech se vyskytuje ve vyšších nadmořských výškách.

Vzhled, chuť a vůně…

Líska je keř, který dorůstá do výšky 3–4 m, ale může dorůstat až do výšky 8 m. Maximální věk lísky je 80 až 100 let.

Lískové oříšky mají typicky hnědou barvu, dozrávají koncem léta. Vyrůstají samostatně nebo častěji ve skupinách až po 5 kusech. Jsou kulovité s malým hrotem na konci a kryje je zvonkovitý zelený až hnědozelený obal tvořený srostlými listeny.

Zdraví a vitamíny

Lískové oříšky obsahují kolem 60 % tuků a až 20 % cukrů. Lískové oříšky jsou dobrým přírodním zdrojem vitaminu E. Mají vysokou výživnou hodnotu a dodávají tělu vitaminy skupiny B.

Obsahují vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou a pantotenovou, draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, nikl, mangan, železo, měď, zinek, jód, chrom, selen a bor. Bor je důležitý pro lidský organismus, protože má pozitivní vliv na kosti.

Spotřeba a skladování

Lískové oříšky po vyloupání uchováme nejlépe v dobře uzavřené čisté sklenici na chladném a suchém místě. Můžeme je i zmrazit, vydrží tak nejméně 1 rok.

Použití oříšků v gastronomii

Lískové oříšky můžeme konzumovat buď v surové podobě celé, nebo rozemleté. Své uplatnění najdou při dochucování moučníků, dezertů a cukroví. Lískové oříšky se používají v potravinářském průmyslu zejména při výrobě čokolád a jiných cukrovinek. Olej z lisovaných oříšků se kromě potravinářství používá i v kosmetice a malířství.

Léčivé účinky

Lískový ořech

- má pozitivní účinky na trávicí soustavu

- působí proti průjmu

- má močopudné účinky