Jedlý kaštan

  • Anglicky: Spanish chestnut
  •  Marron
  •  Edelkastanie
  •  Marrone

JEDLÝ KAŠTAN – latinsky Castanea sativa Mill je plod kaštanovníku setého, jinak také kaštanovníku jedlého. Strom patří do čeledi bukovitých, je listnatý, opadavý.

Není kaštan jako kaštan

Kaštan jedlý je vyhlášenou pochoutkou, kterou máme spojenou se zimou. Nepleťte si ho však s kaštanem jírovcem, na tom byste si moc nepochutnali.

Původ a historie

Původně kaštan jedlý pochází z oblasti Malé Asie a je hojně rozšířen na jižních svazích táhnoucích se od pobřeží Černého moře. Evropské kaštanovníky sem přišly z oblasti východního Turecka.

Současnost

Nyní kaštanovník nalezneme v oblasti Balkánu od Turecka přes Řecko, Makedonii a Chorvatsko do oblasti Apeninského poloostrova a do podhůří Alp. Je součástí porostů na některých mediteránních ostrovech, jako je Korsika, Sardinia, Sicílie a Baleárské ostrovy. Vyskytuje se i ve Španělsku a ve Francii.

Vzhled, chuť a vůně…

Kaštanovník paří mezi vyhledávané „ovocné“ dřeviny. Kaštany jsou uložené po 2–3 v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. Zralé kaštany jsou lesklé, zbarvené tmavě hnědě. Syrové plody jsou nepříjemně trpké, teprve tepelně upravené jsou vhodné ke konzumaci. Obsahují cenné výživné látky a mají nenapodobitelnou chuť a vůni.

Zdraví a vitamíny

Jedlé kaštany obsahují škrob (45–58 %), bílkoviny a více uhlovodanů (22–34 %) než většina ořechů, a jsou proto výborným zdrojem energie. Obsahují sacharózu a minerální látky, jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan, měď, zinek a vitamíny A, B a C.

Neobsahují glukózu a fruktózu, jsou proto vhodné pro diabetiky. Kaštany posilují vedení nervových a svalových vzruchů.

Použití v gastronomii

Konzumujeme je nejčastěji pečené nebo vařené. Jedlé kaštany obsahují hodně škrobu, cukru a bílkovin. Rozemletím jedlých kaštanů se připravuje kaštanová mouka, která slouží k přípravě pečených moučníků. Kaštany můžeme kandovat či nakládat do alkoholu. Nejčastěji je však pečeme.

V jižní Evropě kaštany lidé pojídají se zeleninou, s masem nebo s máslem a sýrem. Světové kuchyně znají např. kaštanovou kaši ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, glazované kaštany. Ve Francii a Itálii se z kaštanů vyrábí alkohol, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo. V Americe se z nich připravuje nádivka do krocana.

Spotřeba a skladování

Kaštany velmi rychle napadají plísně, které mohou způsobit až černé zabarvení jádra kaštanu, proto je vhodné při jejich nákupu bedlivě sledovat jejich jakost a případně i prodávajícího požádat o rozkrojení některých plodů. Je nutné je rychle zpracovat, vysycháním tvrdnou a stávají nepoživatelnými.

Skladovat je můžeme po uvaření a vyloupání v mrazáku.

Léčivé účinky

- čistí játra od jedovatých zplodin

- působí proti průjmům

- působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti

- vhodné pro diabetiky