Humr severský

Je rozšířený v severovýchodním Atlantském oceánu, vyskytuje se téměř v celém Středozemním moři. Humr severský se loví v Severním moři, u pobřeží Anglie, u atlantského pobřeží Francie, Španělska a Portugalska, ve Středozemním moři a v Jaderském moři. Běžně se v těchto zemích prodává na rybích trzích, ne však živý – je velmi choulostivý.

Humr severský je korýš z čeledi humrovitých, ve srovnání s krevetami má ale silně vyvinutou přední část těla. Na rozdíl od krevet má stabilní články krunýře, na bocích ukončené ostrým hrotem zahnutým směrem dolů. Charakteristickým znakem humra severského jsou protáhlá, štíhlá klepete a růžové zbarvení těla. Jedinci dorůstají do délky max. 25cm, většinou měří 10-20cm.

Scampi se ve střední Evropě prodávají čerství i mražení. Rychle se kazí, při nákupu je třeba dbát opatrnosti. Čerství scampi mají růžovou barvu a téměř průhlednou svalovinu. Pokud leží v prodejně déle, zbarvení těla přechází do oranžové a maso není průhledné. Pokud trupový krunýř dvakrát nebo třikrát mírně ohneme proti zadečku a cítíme nepříjemný rybí zápach, nejedná se o čerstvého humra.

Scampi jsou vhodní k vaření, smažení a grilování.