Kachna divoká

Kachna divoká (březňačka) je v Evropě nejhojnějším druhem kachnovitých ptáků žijících ve volné přírodě. Upřednostňuje zarostlé břehy, hnízdí jednou za rok od března do dubna. Živí se zejména rostlinnou potravou, jinak je ale všežravý vodní pták.

Kachny divoké se loví od října do konce listopadu, v Česku je lov omezen jen na dva dny v týdnu.

Kachny dosahují délky až 60cm, hmotnosti 0,7-1,5kg. Jsou to vytrvalí letci.

 

Maso divokých kachen

Maso je tmavočervené, aromatické a šťavnaté. Mladé kachny můžeme péct vcelku, starší kusy je lépe nejdříve uvařit, nechat vychladnout ve vývaru a těsně před podáváním péct v silně vyhřáté troubě.

Kachna divoká je oproti kachně domácí méně masitá, maso je méně tučné a kůže má namodralý lesk.

 

Stehna kachny divoké

Stehno s kůží dosahuje hmotnosti 120-130g. Kůži ze stehen je třeba odstranit, pokud se kachna déle zdržovala ve znečištěné vodě.

Kachní stehna jsou vhodná k dušení.

 

Prsa kachny divoké

Kachní prsa zpravidla připravujeme vykostěná a zbavená kůže. Ve srovnání se stehny jsou filety z prsou poměrně malé, váží 80-100g.

Kachní prsa můžeme smažit, péct nebo udit.