Longan

  • Latinsky: Dimocarpus longan
  • Anglicky: dragon eye
  •  Eye dragon
  •   Drachenauge

LONGAN– nebo také „dračí oko“ - latinsky Dimocarpus longan, anglicky dragon eye - je málo známé chutné exotické ovoce, příbuzné s poněkud více populárním liči.

Jemné aroma i chuť

Longan patří do stejné skupiny jako liči a rambutan, je z nich nejmenší. Pro svoji specifickou sladkokyselou chuť se používá do sladkých i slaných jídel, lahodně ale chutná i samotný.

Původ a historie

Longan pochází z jižní Číny, i když jeho název má původ z jména vietnamského města Long-An, kde se pěstuje dodnes. Přesná a ani přibližná doba jeho prvního objevení ale známá není, podle všech poznatků se ve svých domovských  oblastech využívá jako zdravé ovoce v medicíně už několik set let.

Současnost

Stromy longanu rostou po celém území jihovýchodní Asie. K největším pěstitelům patří Čína, Thajsko, Vietnam a Tchajj-wan. Mimo asijské oblasti se pěstuje ještě v Austrálii, na Havaji a v USA na Floridě.

V Evropě je ho možné v posledních letech koupit především v obchodech s asijskými potravinami.

Z jednoho stromu se sklidí každý rok přibližně 200 kilogramů plodů, ale dobrá velká sklizeň se střídá s menší. Období sklizně je totiž v polovině srpna a v to je doba tajfunů a monzunových dešťů, které výrazně komplikují jak sklízení, tak transport. Ihned po očesání ze stromů se totiž plody musí prudce zchladit v ledové vodě a pak skladovat v teplotách do 7,5° Celsia a vysoké vlhkosti vzduchu kolem 90 procent – to je jediný možný způsob, jak zabránit jejich vysušení.

Vzhled, chuť, vůně…

Plody longanu jsou kulaté a dorůstají do velikosti v průměru maximálně 3 centimetry. Na povrchu je žlutá až žlutočervená, případně červená nebo oranžová až hnědá slupka.

Dužina je bílá, průsvitná, je v ní jedno velké černé semeno velikosti fazole. Nedozrálá dužina, která se konzumuje, se dá velmi dobře vyloupnout a zbavit pecky. Přezrálé plody mají dužinu hnědou a měkkou, konzistencí připomíná povidla.

Chuť plodů je měkká a šťavnatá, sladká a mírně nakyslá, částečně podobná chuti liči. Aroma je poměrně výrazné.

Stromy jsou stálezelené, rostou až do výšky 10 metrů a koruna je široká až 14 metrů. Plody jsou podobně jako hroznové víno ve větším množství na jedné větvičce a vytváří hrozny.

Zdraví a vitamíny

Longan obsahuje poměrně velké množství vitanímu C a dále vitamíny B1, B2 a B3. Z minerálních látek je v dužině nejvíce draslík, fosfor a hořčík, dále mangan, vápník, železo a zinek. Obsahuje také mnoho důležitých polyfenolů.

Ve 100 gramech longanu je 1,31 gramů bílkovin, 1,1 gramu vlákniny a 0,1 gramu tuku.

Čerstvá dužina má pozitivní vliv na činnost srdce a sleziny. Šťáva pomáhá při žaludečních bolestech a nespavosti, vylepšuje paměť. Longan také podporuje zdravý vzhled pokožky, růst vlasů a nehtů, má preventivní účinky proti různých infekčním nemocem a kladné účinky na nervový systém, svaly a klouby člověka.

Odvar je dobrý při únavě.

Longan také významně pomáhá při různých otravách potravinami a při uštknutí hadem.

Druhy a odrůdy

Odrůdy longanu, kterých je přibližně čtyřicet, se od sebe liší v podstatě jen velikostí a barvou a protože rozdíly jsou jen malé, odrůdy zatím nebyly přesněji popsány.

Použití longanu v gastronomii

Dužina plodů se konzumuje čerstvá a samotná, vzhledem k sladkokyselé, někdy mírně nahořklé chuti a příjemnému aroma se používá do sladkých i slaných jídel. Nejchutnější je šťavnatá dužina z nedozrálých plodů, která se dobře vylupuje ze slupky i zbavuje pecky. Dužina musí být bílá a pevná, přezrálé plody mají dužinu měkkou a hnědou.

V Číně se dužina také suší a má velké využití v tradiční medicíně.

Semena se používají při výrobě mýdel a šamponů.

Příprava longanu před použitím

Konzumuje se dužina z nedozrálých plodů, která se získává stlačením plodu mezi prsty. Slupka praskne a pak se velmi snadno z bílé pevné dužiny sloupne. Z dužiny se pak ještě vyjme pecka.

Longany střední a větší velikosti se připravují poměrně snadno, z malých plodů se dužina vylupuje hůře.

Spotřeba, zrání, skladování

Longan se sklízí přibližně v polovině do října. Plody se ihned po sklizni prudce zchladí v ledové vodě a pak skladují v teplotách do 7,5 Celsia a vlhkosti vzduchu 90 procent, aby nevysychaly. Při podobných podmínkách je možné plody ještě poměrně dlouho skladovat i po nákupu. Pokud ale začnou měknout a měnit barvu, musí se co zkonzumovat.

Na trh se dodávají nezralé plody, z kterých se konzumuje bílá dužina. Jsou pevné, slupka z nich jde snadno oloupat. Přezrálé plody mají dužinu měkkou a hnědou.

Pěstování longanu

Longan se dá pěstovat i v našich klimatických podmínkách, ale je lepší pěstovat roubované nebo řízkované stromy z dovozu.

Stromy je možné vypěstovat i ze semen, která musí být velká a plná. Malá a scvrklá semena nevyklíčí. Výsev i pěstování longanu je možné jen ve vnitřních prostorách, ideálně ve skleníku.

Semena se musí nejdříve důkladně omýt. Sází se přibližně 1 centimetr hluboko a pokládají se na ležato. Substrát musí mít dostatek živin a být stále vlhký.

Po dvou až třech týdnech vyraší rostlinky. Jednotlivé lístky vyrůstají nepravidelně a v různých časových intervalech. V období růstu je vhodná teplota 25° Celsia, při kvetení 18 Celsia. V období vegetačního klidu longanu stačí teplota 5° Celsia.

Zajímavosti

Longan s největší pravděpodobností pochází z Číny, ale svůj název získal podle vietnamského města Long-An, kde se pěstuje dodnes.

Longan je jedno z mála tropického ovoce, které se v Evropě se prodává vzhledem k množství za velmi přijatelnou cenu

Léčivé účinky

Longan má poměrně velké množství pozitivních účinků na lidské zdraví a je také velmi často využíván v tradiční čínské medicíně.

Dužina a šťáva

- podporuje činnost srdce a sleziny

- pomáhá při žaludečních potížích

- působí proti nespavosti

- má kladný vliv na paměť

- má vliv na zdravý vzhled pokožky a růst vlasů a nehtů

- pozitivně ovlivňuje nervový systém

- posiluje svalová a pohybový aparát

Odvar je účinný proti zvýšené únavě a podporuje rychlou regeneraci.

Velmi důležité jsou účinky longanu při otravách potravinami nebo při ušknutí hadem.

Při konzumaci kvalitních plodů longanu nebyly prokázány žádné nežádoucí účinky. Při konzumaci přezrálých plodů se mohou objevit příznaky nevolností nebo průjmy.