Fazole

  • Latinsky: Phaseolus vulgaris
  • Anglicky: bean
  •  haricot
  •  Bohne
  •  fagiolino

FAZOLE OBECNÁ - latinsky Phaseolus vulgaris – anglicky bean, německy Bohne, francouzsky haricot, italsky fagiolino – je významnou světovou luštěninou.

Velmi zdravá a chutná luštěnina

Fazole mají velmi dlouhou historii a i v současnosti patří mezi velmi oblíbené druhy luštěnin. V kuchyni se mohou připravovat na mnoho způsobů. Obsahují velké množství bílkovin a vlákniny, vitaminy A, B, E a C, kyselinu listovou a minerály, jako draslík, fosfor, vápník, hořčík, jód, sodík a železo. Pomáhají regulovat cholesterol a krevní tlak.

Historie a význam

Sušené fazole mají celosvětově velký význam, a především v Africe, Asii a Jižní Americe, jsou pro obyvatelstvo významným zdrojem bílkovin. Kořeněná jídla připravená ze sušených fazolí společně s pšeničnými plackami nebo rýží jsou téměř ideální kombinací všech živin.

Odrůdy

U nás jsou k sehnání především červené ledvinové fazole, černé ledvinové fazole, bílé ledvinové a červené drobné fazole adzuki, nazelenalé fazole mungo, bílé fazole s černým okem a bílé fazole navy.

Vzhled, chuť a použití fazolí

Bílé fazole se hodí na různé typy pokrmů, díky své jemné struktuře zejména na výrobu pyré. Vaří se 1,5 – 2 hodiny.

Fazole „červená ledvina“ jsou univerzální druh fazolí, které se hodí do polévek, "chilli con carne" a obecně na mexickou kuchyni. Mají výraznou chuť. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole pinto je středně velká strakatá fazole, velmi oblíbená v italské kuchyni. Vaří se 1,5 až 2 hodiny.

Fazole haricot má o něco jemnější chuť než černá fazole. (Délka vaření: 1 hodina.)

Černá fazole má oválný tvar a tmavou barvu. Její chuť je nasládlá a připomíná houby. Podává se dušená a smíchaná s rýží. (Délka vaření: 1,5 hodiny.)

Fazole „černé oko“ se vyznačuje charakteristickou černou skvrnou a velmi tenkou slupkou. (Délka vaření: 0,5 až 1 hodinu.)

Fazole bílá máslová je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. (Délka vaření: 1 až 1,5 hodiny.)

Fazole Limafazole měsíční – pochází z Peru, v současnosti se pěstuje ve všech vhodných oblastech. Semena jsou větší, mají bílou barvu, při vaření změknou, ale nerozpadnou se. Patří k nejvíce využívaným odrůdám.

Fazole Fava jsou vhodné především do polévek, salátů a kaší. Jsou větší, mají světle hnědou až červenohnědou barvu a jsou moučnější.

Fazole Borlotto mají semena s mnoha skvrnami červenofialové barvy, mají hořkosladkou příchuť. Jsou velmi oblíbené v Itálii, kde se konzumují čerstvé i sušené. Prodávají se ve dvou velikostech. Malé fazole jsou po uvaření velmi měkké, velké se používají do mnoha tradičních italských jídel, například polévky „minestrone“.

Fazole Canellini má středně velká semena bílé barvy, která po uvaření změknou. Jsou velmi oblíbené v Itálii, především v Toskánsku.

Appalosa-beans jsou středně velké bílé fazole s hnědými nebo červenohnědými skvrnami, které pochází z jihozápadu USA, ale v současnosti se pěstují i v mnoha jiných oblastech.

Bostonské fazole – tzv. perličky – jsou malé a moučné, mají světlou krémovou barvu. V USA se používají na pečení „bakedbeans“, ve Francii na „cassoulet“.

Fazole Vigna čínskáDlouhatec čínský - je specifická především délkou svých velmi úzkých lusků, které dorůstají až do 90 centimetrů. Semena mají smetanovou barvu, je na nich charakteristická tmavá nebo žlutá skvrna. Mají velmi lahodnou chuť a jsou oblíbené v jižních oblastech USA.

Adzuki jsou malé červené fazole, které při vaření získají velmi jemnou a příjemně sladkou chuť.

MungoUrdu nebo také Urid - je odrůda fazole s menšími boby, která se nejvíce pěstuje a připravuje i neloupaná v Indii. Barva bobů je matně zelená nebo zelenožlutá. Při loupání se velmi často rozpadá na poloviny a prodávaná po úpravách, má barvu žlutou.

Fazole Můra pochází z Indie a boby jsou velmi odolné proti vysychání.

Křepelčí fazole mají bílá nebo krémová středně velká semena s tmavými menšími skvrnami a připomínají křepelčí vajíčka. Jsou poměrně moučné, ale nerozvařují se.

Zdraví a vitamíny

100 g fazolí má energetickou hodnotu přibližně 1411 kJ/ 334 kcal. Obsahují 0,8 g tuku, 50,5 g sacharidů a 21,7 g bílkovin.

Fazole jsou významným zdrojem železa, dále obsahují niacin, kyselinu pantotenovou, provitamin A, vitamin C a tuky.

Pro své bohaté nutriční hodnoty jsou fazole známy jako „maso chudých", jsou vhodným zdrojem živin pro lidi, kteří z finančních nebo jiných důvodů nezařazují do svého jídelníčku maso.

Použití fazole v gastronomii

Na celém světě se prodávají sušené fazole z mnoha odrůd, ale většina z nich patří k odrůdě fazole obecná. Sušené fazolové boby se používají do polévek, různých kaší, gulášů i salátů. Jsou typickou součástí kuchyně v jižní a střední Americe a velmi často se připravují jako příloha i hlavní jídlo v Indii a okolních oblastech.

Před přípravou je třeba fazole namočit do horké vody, aby zbobtnaly a změkly.

Fazole se nekonzumují ve svém syrovém stavu, protože bez úpravy obsahují řadu nestravitelných látek a mohou otrávit lidský organismus.

Jak a podle čeho vybírat

Při výběru fazolí je dobré se orientovat podle jejich barvy, čím jsou fazole tmavší, tím výraznější mají chuť.

Dostupnost

Fazole jsou v českých obchodech velmi rozšířené a lze je koupit téměř v každém obchodě s potravinami. Jsou k dostání v každém ročním období

Léčivé účinky

Fazole

- působí pozitivně na žaludek a střeva

- posilují srdce

- snižují cholesterol

- jsou bohatým zdrojem energie

- chrání sliznice

- díky kyselině pantotenové podporují zdravý vzhled a funkci pokožky