Pekanové ořechy

  • Latinsky: Carya illinoinensis

PEKANOVÝ OŘECH – plod ořechovce pekanového patří mezi méně známé druhy ořechů, ale v poslední době se využívá stále častěji. Podle botaniků není ovšem ořech správné druhové označení, protože se jedná o peckovité ovoce, jako je například meruňka.

Původ, historie a současnost

Pekanové ořechy pochází z jihovýchodních oblastí Severní Ameriky, kde ořechy už v dávných dobách konzumovali původní obyvatelé.

Stromy v původních oblastech výskytu dorůstají do výšky 25 až 40 metrů a mají až 70 centimetrů dlouhé listy. Dřevo z těchto stromů je velmi kvalitní a používá se k výrobě nábytku, podlahových krytin i k uzení masa.

Největším světovým pěstitelem a vývozcem jsou USA. Jejich roční produkce přibližně 200 tisíc tun pokrývá celosvětovou roční spotřebu přibližně z 90 procent.
Strom ořechovec pekanový je mimo jiné národním stromem amerického státu Texas.

Vzhled, chuť, vůně…

Jádra pekanových ořechů jsou podobná jádrům ořechů vlašských. Jsou v kožovité slupce, která je přibližně 1 milimetr silná. Slupka je velmi pevná, o tom svědčí i indiánské slovo pekan, které ve volném  překladu znamená „k rozbití je potřeba kámen".

Jádra mají oválný tvar a délku od 3 do 6 centimetrů. Jsou jedlá, poměrně jemná a sladká, mají příjemnou máslovou příchuť a vůni.

Zdraví a vitamíny

Pekanové ořechy obsahují až 70 procent tuku, více než 10 procent bílkovin a 10 procent vlákniny. V jádrech je také značné množství provitamínu A, vitamínů skupiny B a z ostatních látek, především poměrně hodně fosforu, vápníku a železa.

Pekanové ořechy jsou značně kalorické, 100 gramů má hodnotu přibližně 2890 kJ.
Pravidelná konzumace v přiměřeném množství chrání před vznikem žlučových kamenů a snižuje i zdraví škodlivý LDL cholesterol.

Použití pekanového ořechu v gastronomii

Pekanové ořechy se konzumují čerstvé vyloupané, přidávají se ale i do různých jídel – především sladkého pečiva. Vynikající jsou v ořechových dezertech, müsli nebo jogurtu.

Vzhledem k značnému obsahu tuků se z pekanových ořechů připravuje i chutná ořechová pomazánka nebo speciální ořechový sýr.

Tepelně se pekanové ořechy upravují i naříznutím špičky do kříže a krátkým opečením na rozpálené plotýnce nebo pánvi bez oleje. Jádra se mohou i rozemlít a ze vzniklé mouky se pečou chutné zákusky.

Výjimečnou pochoutkou je sladké pečivo s pekanovými ořechy a javorovým sirupem. Peče se z listového těsta a příprava je velmi snadná. Rozválené těsto se nařeže na čtverečky, ty se potřou javorovým sirupem, posypou nasekanými jádry ořechů a přeloží. Trojúhelníky se pak ještě potřou vaječným žloutkem a upečou do zlatova.

Jak vybírat a skladovat

Sklizeň pekanových ořechů začíná každý rok na začátku října a od poloviny měsíce vrcholí. Krátce po tomto období se tedy na trh dostávají čerstvé ořechy.

Celé ořechy je možné uskladnit v chladném a suchém místě bez poškození a ztráty kvality až 1 rok. Vyloupaná jádra, pokud se uskladní ve vhodném obalu v mrazničce v teplotě mínus 15 °C, neztrácí nic ze své kvality až po dobu 2 let.

Pěstování a sklizeń

Strom ořechovec pekanový má podobné nároky jako ostatní ořechy ze subtropických oblastí. Postupně se ale podařilo vyšlechtit odolnější tzv. severské odrůdy, které je možné pěstovat i v našich klimatických podmínkách a jsou již poměrně odolné i mrazům. Zatím se ale mimo původní oblasti svého výskytu pekanové ořechy pěstují minimálně.

V původních oblastech, kde se pekanové ořechy pěstují dosud, začíná sklizeň pekanových ořechů vždy na začátku října a od poloviny měsíce vrcholí. Na trh se dostává ale jen část čerstvých ořechů, poměrně značná část produkce se uskladňuje a distribuuje až v průběhu roku.