Blaťácké zlato

 BLAŤÁCKÉ ZLATO je tradiční český měkký sýr s dlouhou historií.

Historie a současnost

Blaťácké zlato začalo v roce 1939 vyrábět Mlékárenské družstvo táborské podle podobného typu italského sýra Bel Paese. V současnosti Blaťácké zlato vyrábí mlékárna společnosti Madeta Řípec u Veselí nad Lužnicí. 

Vzhled, chuť, vůně…

Blaťácké zlato je měkký sýr pružné konzistence s povrchem zlatooranžové barvy. Má typickou sýrově mléčnou příjemně hořkomandlovou až oříškovou chuť, je mírně nakyslý.

Výroba

Mléko se pasterizuje a pak ve velkých kádích zahřívá, V této fázi se do něj přidávají přesně určené kultury ušlechtilých bakterií, které jsou důležité pro chuťové vlastnosti a konzistenci sýru.

Při teplotě 36° Celsia se přidává sýřidlo, mléko se srazí na měkký gel a ten později prořezávají automatické struny na větší kostky. Kostky se znovu míchají a zahřívají, vytvoří se z nich tzv. sýrové zrno, kdy se mléčné bílkoviny smršťují a ve formě syrovátky z nich odchází voda. Když má sýrové zrno velikost fazolek, začíná se z něj vytvářet sýr.

V dalších fázích výroby se sýr na rozdíl od mnoha jiných nelisuje, ale mnohokrát obrací, aby se zbavil přebytečné syrovátky. Bochníky sýra, který má ještě bílou barvu, se připařují, pak opět ochlazují a máčí v solném nálevu, protože nesolený čerstvý sýr má chuť jen mírně nasládlou.

V minulosti bochníky sýra zrály ve sklepích, kde se na nich vytvářel charakteristický žlutý maz, v současnosti se povrch přibarvuje přírodními barvivy a pak se sýr zabalí do speciálního obalu, ve kterém zraje čtyři až šest týdnů.

Složení

Pružnou a vláčnou konzistenci si zachovává i při sníženém obsahu tuku, v základu je podíl sušiny 18,3 %. Energetická hodnota ve 100 g je přibližně 1340 kJ/320 kcal.

Sto gramů sýra obsahuje přibližně 25,5 g tuku, 20,9 g bílkovin, 1,9 g sacharidů.

Použití Blaťáckého zlata v gastronomii

Blaťácké zlato je sýr určený především k přímé konzumaci, doporučuje se k svěžím bílým vínům, jako je například Veltlínské zelené, Neuburg nebo Müller Thurgau. Mimo základního složení se vyrábí ještě v alternativě se zeleným pepřem a vlašskými ořechy.

Dostupnost a skladování

Sýr se vyrábí a na trh dodává jako bochník o váze 1,5 kilogramu, v českých obchodech je k dostání poměrně běžně a jeho trvanlivost je 30 dní.