Jablečný ocet

  • Anglicky: Apple cider vinegar

JABLEČNÝ OCET – anglicky apple cider vinegar je ocet vyráběný z jablek, jablečného vína nebo moštu.

Zdravý a výrazný

Jablečný ocet obsahuje silné aromatické látky a je skvělý pro dochucování zeleninových pokrmů. Je výborný pro zlepšení metabolismu, pomáhá při hubnutí.

Historie

Jablečný ocet znali již staří Římané a Řekové i Egypťané a Babylóňané. Ti všichni ho používali pro jeho léčivé účinky.

Vzhled, chuť a vůně

Jablečné octy jsou jemně nakyslé, chutnají po ovoci, mají charakteristické jablečné aroma. Chuť i vůně jsou velmi specifické a ne každému budou libé.

Druhy

Jablečný ocet dělíme na přírodně zakalený a přefiltrovaný. Lépe je upřednostnit ocet zakalený.

Zdraví a vitamíny

Obsah kyseliny je 5 %, obsah zbytkového alkoholu je 0,5 % obj. Ocet obsahuje také aromatické látky, zbytkový cukr, draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor či železo a vitamin C z jablečného moštu. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, kyselinu panthotenovou a kyselinu listovou.

Při výrobě jsou zachovány i pektiny a balastní látky, které se usazují u dna láhve.

Použití v gastronomii

Jablečnými octy se ochucují zeleninové pokrmy, saláty nebo čatní. Jablečným octem se zjemňují i sladké pokrmy nebo jablečné omáčky.

Používá se pouze zředěný s vodou.

Výroba

Základními surovinami pro výrobu tohoto octa jsou jablka, jablečné víno, mošt nebo jablečná šťáva.

Dostupnost a skladování

K dostání je v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s octy a oleji. Uchovává se v temnu, bez přístupu vzduchu.

Léčivé účinky

- posiluje metabolismus

- podporuje imunitu

- odstraňuje toxiny z těla

- zlepšuje trávení

- podporuje srážlivost krve

- pozitivně působí při menstruaci

- snižuje hladinu cholesterolu

- pomáhá při hubnutí

- pomáhá při nachlazení, při vysokém krevním tlaku