Mikrovlnná trouba

Obrázek lekce Mikrovlnná trouba

Mikrovlnná trouba je v současnosti téměř ve všech domácnostech i gastronomických provozech. Typů je poměrně hodně - od nejjednodušších, v kterých je možné pouze ohřívání, až po kombinované s mnoha funkcemi včetně grilování a pečení.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Mikrovlnná trouba se používá nejvíce k ohřívání hotových jídel a nápojů, případně ještě k rozmrazování potravin, a to i v případech, kdy se jedná o typ trouby s dalšími funkcemi – grilováním a horkovzdušným pečením.

Obrázek 

Základní možnosti využití mikrovlnné trouby

  • ohřívání hotových jídel a nápojů
  • vaření některých druhů potravin
  • rozmrazování

Rozšířené možnosti

  • váhové rozmrazování
  • horkovzdušné pečení
  • grilování

 Princip mikrovlnného vaření

Potraviny obsahují vodu, cukry a tuky, které po vložení do trouby a zapnutí absorbují mikrovlnné záření. Mikrovlnná energie velmi rychle a intenzivně rozkmitá částečky potravin a jejich třením vzniká teplo.

Při mikrovlnném ohřívání i vaření je důležité potraviny a jídla pro důkladné prohřátí obracet a míchat. Po ukončení se ohřáté potraviny i jídla nechají v troubě krátce ještě  tzv. odstát, aby se teplo rovnoměrně rozložilo.

Obrázek

Vhodné nádobí a náčiní

Do mikrovlnné trouby se při mikrovlnném ohřívání, vaření nebo rozmrazování nesmí vkládat nádobí a náčiní s kovovými prvky a porcelánové i jiné nádobí se zlatým nebo kovovým dekorem. V případě použití plastových nádob, misek nebo talířů se vždy přesvědčte, že jsou vhodné do mikrovlnné trouby – některé plasty vysoké teploty nesnáší a můžou se deformovat nebo roztavit.  

 Materiály a nádobí, vhodné pro mikrovlnné vaření

  • keramika
  • porcelán
  • sklo - ne olovnaté nebo křišťálové, v mikrovlnné troubě praskne
  • plasty - musí snášet teploty nad 120° Celsia
  • silikon - moderní, lehký a snadno udržovatelný materiál

Všechny materiály by měly být žáruvzdorné a bez kovových částí a zlatého nebo kovového dekoru

  • hliníková fólie - malé kousky se používají k přikrytí některých částí jídla (kuřecí křídla, konce kostí stehen, ocasy ryb apod.), aby se zabránilo jejich převaření. Fólie se nesmí dotýkat vnitřních stran trouby a nesmí se také používat při klasickém mikrovlnném ohřevu
  • papír – speciální druhy, určené do mikrovlnné trouby
  • plastové sáčky

Tvar používaného nádobí je stejně důležitý jako materiál. Nejvhodnější je nižší a plochý, kulatý nebo oválný tvar. Ve vyšším nádobí se jídlo důkladně neprohřeje, ve čtvercových a obdélníkových se v rozích převaří.

Zda je nádobí pro mikrovlnné vaření vhodné se nejlépe zjistí jednoduchou zkouškou, kdy se do prázdné nádoby vloží sklenice s vodou (mikrovlnná trouba nikdy nesmí pracovat naprázdno) a trouba se zapne na 1 minutu na plný výkon. Nádoba, která je vhodná pro tento způsob tepelné úpravy bude po ukončení ohřívání pouze vlažná.

Kovové hrnce a pánve se pro mikrovlnné vaření nesmí používat.

Základní zásady pro mikrovlnné ohřívání a vaření

  • Potraviny s vysokým obsahem cukru nebo tuku se ohřívají rychleji.
  • Při přípravě více kusů jednoho druhu – např. brambor– vybírejte přibližně stejnou velikost. Při vaření různě velkých kusů budou uvařeny nerovnoměrně.
  • Potraviny na sebe nevrstvíme, ale rozkládáme je vedle sebe.
  • Potraviny vkládáme tak, aby silnější části byly na okraji a slabší uprostřed – např. kuřecí stehna by měla být položena kostí do středu
  • Potraviny s kůží nebo slupkou – rajčata, brambory ve slupce, neloupaná jablka, párky apod., a také vajíčka se skořápkou je vždy nutné propíchnout. Nepropíchnuté potraviny tlak páry, která se uvnitř vytvoří, roztrhnou.
  • Při ohřevu i vaření použijte speciální pokličku, která zajistí rovnoměrné ohřívání
  • Ohřívané potraviny je nutné míchat nebo obracet, a to vždy nejméně jednou v polovině doby ohřívání.
  • Ohřáté potraviny a jídla je nutné nechat v zavřené troubě tzv. odstát  - dojít. Tato doba by měla být v délce alespoň 1/3 doby ohřevu.
  • Z dokonale ohřátého jídla pára vychází z celého povrchu a ne jen na stranách, střední část talíře je zespodu na dotek velmi horká.

Obrázek

Údržba a čištění mikrovlnné trouby

  • Po každém použití utřete vlhkost z vnitřního prostoru, dvířek i těsnění.
  • Na povrchu vnitřních prosto by se neměly vytvořit vrstvy tuků a nečistot, trouba pak ztrácí výkon a používání trouby je nehygienické.
  • Pro snadnější uvolnění nečistot se do trouby vkládá miska s vodou, která se nechá vařit při mikrovlnném záření. Vzniklá pára nečistoty uvolní.
  • Na čištění se používá voda a vhodný mycí prostředek, měkký hadr nebo houbička. Nikdy by se neměly používat abrazivní čisticí prostředky, drátěnky a ostré předměty.
  • Případné pachy se z vnitřní části mikrovlnné trouby odstraní vařením vody s několika lžícemi citronové šťávy po dobu 5 až 7 minut.

Grilování a horkovzdušné pečení v mikrovlnné troubě

Moderní typy mají různé přidané funkce - například váhové mikrovlnné rozmrazování. Často jsou vybaveny i grilem a je v nich možné klasické horkovzdušné pečení. Maso při kombinaci mikrovlnného ohřevu, grilu nebo pečení získáí kůrku i typické zbarvení jako při tepelné úpravě v běžné troubě, vše je ale rychlejší a jeho šťavnatost i chuť je často mnohem lepší.

Horkovzdušné pečení je možné bez problémů využít pro přípravu sladkých i slaných pekařských výrobků.

Každá mikrovlnná trouba má své specifické vlastnosti, které vycházejí z typu, velikosti i výkonu, a také samozřejmě z množství funkcí. Než tedy mikrovlnnou troubu začnete používat, přečtěte si důkladně její návod k používání. Vyhnete se tak případným nepříjemným překvapením, a zároveň si ověříte, jaké možnosti vám nabízí.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist