Jak dokonale zavařovat

Zavařování je velmi rozšířený způsob tepelného zpracování a zároveň dlouhodobého uchování různých druhů potravin. Zavařujeme ovoce a zeleninu, ale i houby, maso, ryby a také třeba hotová jídla nebo polévky. Zavařují se i šťávy, sirupy, džemy a marmelády.

Kuchařská škola

Zavařování  je velmi používaný způsob konzervace ovoce, zeleniny a mnoha dalších surovin i potravin, ale třeba i hotových jídel.  Dobře zavařené produkty vydrží i několik roků ve stavu, kdy jsou vhodné k další kuchyňské úpravě.

Obrázek

Zavařování je velmi jednoduchý způsob konzervace vysokými teplotami. Připravené produkty se vloží samostatně nebo s vhodným nálevem do sklenice. Ta se uzavře víčkem a ponoří na určitou dobu do horké nebo vařící vody. Zde pak dojde vlivem vysokých teplot k sterilizaci - zahubení všech škodlivých mikroorganismů i bakterií - a také k vytlačení vzduchu. Po následném ochlazení ve sklenici vznikne podtlak a její obsah je vzduchotěsně uzavřen. 

Velkou výhodou konzervace zavařováním například proti zamražení je i jednoduchá možnost uložení, kontroly a transportu. Zavařené potraviny jsou také ihned připravené k přímé konzumaci i dalšímu zpracování podle jejich druhu, nebo třeba jen ohřátí.

Při zavařování musíme vždy počítat s tím, že teplota bude mít vliv na změknutí zavařovaného obsahu.

Sklenice se zavařenými produkty skladujeme ideálně v chladném a tmavém místě, a pokud byla dodržena doporučená teplota a doba zavařování, vydrží i několik roků.

Potraviny, které je možné zavařovat

Zavařovat je možné velmi mnoho druhů potravin a surovin.

Zavařuje se

  • ovoce jako kompoty
  • ovoce  zpracované na džemy nebo marmelády
  • zelenina mimo druhů, které se nekonzumují vařené - ředkvičky, saláty apod. 
  • šťávy a sirupy z ovoce i zeleniny
  • houby
  • maso
  • uzeniny
  • ryby
  • polévky i hotová jídla
  • pekařské výrobky

Obrázek

Finanční náklady jsou poměrně přijatelné, zavařovat můžeme průběžně podle sezony. Není to ve své podstatě nic složitého, je potřeba hlavně trocha času, vhodné sklenice, zavařovací hrnec a případně ještě teploměr. Všechny potřeby na zavařování si můžete prohlédnout a také zakoupit na www.vsenavareni.cz.

Naprosto vše o zavařování je na www.milujizavarovani.cz. Najdete tam všechny důležité rady a tipy, ale i postupy, které vám zavařování usnadní. Dozvíte se také, kolik je potřeba k ovoci přidat cukru a jak dlouho je nutné jednotlivé druhy potravin zavařovat.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.