Správné vaření těstovin

Obrázek lekce Správné vaření těstovin

Těstoviny jsou nedílnou součástí naší stravy. Jejich spotřeba je poměrně vysoká, v českých domácnostech každý zkonzumuje ročně až 7 kilogramů těstovin v nejrůznější podobě.  Liší se od sebe tvarem i surovinami, z kterých jsou vyrobeny - a tomu také musí odpovídat jejich příprava v kuchyni.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Těstoviny nejsou jen vaječné nebo bezvaječné špagety, fleky, kolínka, nudle… za těstovinu se považuje i v poslední době tolik populární kuskus nebo bulgur.. Těstoviny se vyrábí z nekynutého a nekypřeného těsta z rozdílných surovin, a mají také mnoho různých tvarů.  Podle použitých základních surovin a potravinářských přísad a barviv různou barvu – jsou světle nebo sytě žluté, ale i oranžové, červené, zelené… Doba varu se liší podle složení, tvaru a velikosti, vzhledem k času se vyplatí kupovat těstoviny předvařené.

Obrázek

Nejčastěji se podávají vařené jako příloha, využívají se na zavářku do polévek a na přípravu teplých i studených těstovinových salátů. Můžou se ale i zapékat, nebo plnit masem, sýry, zeleninou i luštěninami. Servírují se také tzv. „na sladko“ s mákem, tvarohem, cukrem, medem, kakaem nebo se skořicí.

Vaječné těstoviny jsou zdravější než bezvaječné, protože mají díky obsahu žloutku malé množství cholesterolu a nasycených kyselin. Při jejich výrobě se na 1 kilogram mouky přidává 2 až 5 vajec.

Kuskus je také druh těstoviny. Vyrábí se z krupice, a stal se velmi rychle oblíbeným nejen kvůli své chuti, ale i rychlé a jednoduché přípravě a poměrně pestré využitelnosti.

Bulgur má podobný vzhled, chuť i použití jako kuskus, a stal se  oblíbenou součástí stravy.  Nejedná se však o krupici, ale o pšeničné hrudky.

Správný postup při vaření těstovin

Na vaření těstovin je nejvhodnější speciální hrnec na těstoviny.Na každých 100 gramů těstovin je potřeba 1 litr vody, na půl kilogramu tedy 5 litrů. Krátce před varem je dobré do vody přidat sůl a olej, a těstoviny ihned důkladně promíchat. Mícháme je i několikrát v době, kdy se již vaří. Uvařené těstoviny ještě „docházejí“ a proto bychom je měli scedit uvařené tzv. „na skus“ - tedy dříve, než jsou zcela měkké. Doba vaření závisí na druhu a velikosti těstovin, pohybuje se od 7 do 12 minut. Na omaštění se používá máslo, olivový nebo rostlinný olej - přidáváme ho do hrnce k scezeným horkým těstovinám a pohybem nádoby promícháme.

Těstoviny je možné podávat s kuřecím, krůtím, vepřovým i hovězím masem, se sýry, zeleninou. Hodí se k nim různé smetanové nebo rajčatové omáčky. Doporučená jedna porce pro ženy je 50 až 80 gramů těstovin v suchém stavu, u mužů je dvojnásobná.

Těstoviny podle druhu základní suroviny

  • pšeničné celozrnné a špaldové, které jsou nejvíce oblíbeným druhem. Vyrábí se z celozrnné pšenice nebo špaldy. Jejich barva je většinou tmavší žlutá, mají vysoký obsah sacharidů a vlákniny. Jsou k dostání v mnoha různých tvarech
  • pšeničné semolinové – těstoviny z tvrdozrnné pšenice nebo mouky – vyráběné z pšenice semolina. Nerozvářejí se, mají nízký glykemický index, vyšší množství lepku a díky vyššímu obsahu vlákniny zasytí na delší dobu.
  • ječné a žitné, většinou bezvaječné, které jsou k dostání především v obchodech se zdravou výživou. Mají poměrně výraznou chuť a mírně lepivou konzistenci.
  • pohankové a rýžové, které se konzumují méně často, ale jsou zajímavým a chutným zpestřením stravy. Pohankové se vyznačují rychlou přípravou, rýžové neobsahují lepek.

Tvar těstovin je různý – známe kolínka, nudle, vřetena, fleky, flíčky, písmenka, lasagne, špagety, makarony… Mnohé jsou k dostání i v několika velikostech.

Neplněné těstoviny

Neplněné těstoviny jsou v kuchyni nejběžnější. Většina se hodí na vaření i zapékání. Můžete je podávat s masemi s různými omáčkami. K nejpopulárnějším patří penne, fusilli, spaghetti, makkaroni, linquine, tagliatelle, farfalle nebo lasagne

Obrázek

  • Bucatini - dlouhé uvnitř duté špagety
  • Cannelloni - trubičky pro plnění sýrem, masem apod.
  • Casarecce - těstoviny svinuté do tvaru písmene S
  • Cavatelli - těstoviny asi tři centimetry dlouhé
  • Farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček nebo motýlků
  • Fettuccine - široké nudle širší než tagliatelle
  • Fusilli - klasická vřetena
  • Gnocchi - noky, většinou z bramborového těsta
  • Lasagne - těstovinové pláty ccai 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé
  • Linguae - placaté tenké špagety
  • Makkaroni - široké roury
  • Orecchiette - tvar ‚oušek‘
  • Pappardelle - cca 1 cm široké do klubíček stočené nudle.
  • Penne - široké kratší rourky se skosenými konci
  • Pizzoccheri - rovné nudle z 80 % pohankové mouky
  • Radiatori - tvar noků s žebrováním
  • Rigatoni - podobné penne, ale delší a s rovnými konci
  • Rotelle - tvar kola od vozu
  • Spaghetti - špagety
  • Spaghettini - velmi tenké špagety
  • Tagliatelle - široké nudle

Plněné těstoviny

Plněné těstoviny jsou náročnější na přípravu. Nejčastěji se plní sýrem, masovou směsí, špenátem nebo houbami, náplň by měla být z opravdu kvalitních surovin. Nejznámější jsou tortellini a ravioli.

Obrázek

  • Tortellini - mají podobu kroužku nebo prstýnku, vyrábí se ze semolinové mouky Jejich původ je v italské provincii Bologna
  • Ravioli - semolinové plněné taštičky ve tvaru čtverce. Pochází z regionu Emilia Romagna na severu Itálie
  • Cannelloni -  tvar dutého válečku, který je 8 až 10 cm dlouhý a má průměr 2 cm.. Plní se různými náplněmi a zapékají s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou
  • Cappelleti  - plněné těstoviny s podobou malých kloboučků

Polévkové těstoviny

Polévkové těstoviny se přidávají do různých vývarů a polévek. Vaří se samostatně. Nepoužívají se jen klasické nudle v různých velikostech, k dostání je i mnoho dalších tvarů.

Obrázek

  •  Anellini - malé kroužky
  • Alfabetti - malé písmenka a čísla
  • Capellini tagliati - nalámané velmi tenké špagety
  • Conchigliette -  podoba mořské ulity
  • Farfalline - farfalle v malém provedení
  • Pepčini -  malé kuličky nebo kostičky, nejmenší typ polévkových těstovin
  • Stelline - malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek

Těstoviny by měly mít obsah vlákniny alespoň 5 procent, protože pak máme zaručeno, že zasytí na delší dobu.

Při správném výběru kvalitních těstovin a jejich vhodné kombinaci s dalšími potravinami jsou vhodné i pro zdravé a dietní stravování, pokud je ovšem konzumujeme v přiměřeném množství.

 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist