Sušička potravin

Sušička potravin je poměrně jednoduchý přístroj, jenž se používá na snížení obsahu vody především v ovoci, zelenině a v houbách a tím se prodlužuje doba jejich možného uskladnění.

Kuchařská škola

Principem sušení v sušičce je, že potraviny absorbují teplo a pak se z nich uvolňuje vlhkost v podobě vodní páry.

Nejčastěji se suší přírodní potraviny, které nevydrží dlouhé skladování v syrovém a čerstvém stavu – jablka, hrušky, meruňky, švestky, hroznové víno, rajčata, jedlé houby, bylinky. Sušené plátky jablek se nazývají křížaly, usušené kuličky hroznového vína rozinky.

Typy sušiček potravin

Sušičky potravin se vyrábí v různých velikostech i provedeních, princip jejich činnosti je ale v podstatě u všech stejný.

  • Klasická tradiční sušička je jednoduchý rám, do kterého se umístí  jemná mřížka nebo napne síťka pro rozložení připravených potravin. Rám se pak  zavěsí nad zdroj tepla – kamna, topení, sporák a proudění ohřátého vzduchu potraviny vysouší. Tento typ sušičky není problém si vyrobit i doma.
  • Elektrická sušička  se prodává v mnoha typech různých velikostí. Skládá se z elektromotoru, který ohřívá vzduch a rozhání ho do horní části, kde je většinou několik nad sebou umístěných plastových mřížek na potraviny. Rychlost sušení je závislá na druhu a množství potravin i jejich rozložení.
  • Solární sušičky se využívají především v průmyslovém sušení potravin. Princip jejich činnosti je stejný jako u elektrických sušiček, ale k ohřívání vzduch a jeho proudění využívají sluneční energii.

Obrázek

Příprava potravin na sušení

K sušení by se měly vždy používat potraviny kvalitní,  zralé a čerstvé. U nezralého ovoce i zeleniny nikdy při sušení nedosáhneme dobré barvy; přezrálé ovoce a zelenina budou zase příliš měkké a kašovité. Plody by se měly začít sušit v co nejkratší době po sběru, před sušením se musí důkladně umýt a odstranit z nich všechny poškozené části. Před samotným sušením je také možné některé potraviny předehřát nebo namočit a tím výrazně kladně ovlivnit dobu i výsledek sušení.

Dobu sušení je možné výrazně zkrátit rozkrájením potravin na menší kousky nebo plátky – např. jablka, houby, rajčata, případně rozpůlením a vyndáním pecky -  třešně, švestky.

Před sušením je ještě může potraviny předehřát – tím si lépe zachovají původní  barvu i chuť a vlastní sušení se urychlí. Ovoce se silnější slupkou se může předehřát ve vodě, kde slupka většinou praskne a voda se pak při sušení rychleji odpařuje.

Dalším možným způsobem přípravy potravin před sušením je jejich namáčení. Z potravin by se pak před vlastním sušením měla tekutina z jejich povrchu utřít   čistým ubrouskem nebo utěrkou.

  • Citrónová nebo ananasová šťáva brání  nežádoucímu zčernání potravin; může se k ní přidat i med, pomerančová šťáva nebo nastrouhaný kokos
  • Roztok kyseliny citrónové nebo kyseliny askorbové zabraňuje ztrátě vitamínu C a pomáhá zachovat světlou barvu

 

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.