Chutné domácí bylinkové máslo

Obrázek lekce Chutné domácí bylinkové máslo

Aromatizované máslo se skvěle hodí k dochucování a zjemňování omáček, nebo je může i zcela nahradit. Pomocí této přísady se výborně přenáší aroma kuchyňských bylinek a koření do jídla.

více >
< méně

Kuchařská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Bylinkové máslo současně vstřebává a přenáší různé chuťové a vonné složky. K přípravě bylinkového másla se používají různé kořenící přísady a bylinky. Oblíbené jsou variace s pažitkou, petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem nebo rozmarýnem.

Použití bylinkového másla

Používá se nejen ke zjemnění omáček, ale i na steaky a jiná masové minutky. Výborné je i na bramborách a jiných přílohách. Namazat se dá také na chléb či jiné pečivo a podává se jako předkrm v restauracích jako pozornost podniku.

Příprava bylinkového másla

Při přípravě je potřeba dodržet doporučený a vyzkoušený postup:

  • do velké misky vložte povolené máslo a všechny kořenící přísady
  • elektrickým mixérem nebo vidličkou zapracuje přísady do másla
  • do potravinářské fólie nebo alobalu přesuneme lžicí máslo
  • máslo zabalte do válečku a konce zavažte kouskem provázku 
  • vychlaďte v ledničce

Základní recept na bylinkové máslo

Základní předpis je jednoduchý - připravuje z másla a kořenících přísad. Máslo se vyndá předem z lednice, aby povolilo a lépe se zpracovávalo.

Na výrobu se používá čerstvé máslo, nejlépe čajové, vyrobené ze sladké smetany. Hlavní přísadou jsou bylinky, například petržel kadeřavá, mletý pepř a sůl.

Obrázek

Česnekové bylinkové máslo

  • máslo pokojové teploty
  • smetana ke šlehání
  • prolisované stroužky česneku
  • nasekaný čerstvý rozmarýn
  • nasekaný čerstvý tymián
  • nasekaná čerstvá šalvěj
  • sůl a pepř

Máslo s petrželovou natí a citrónem

  • máslo pokojové teploty
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva z poloviny většího citrónu

Máslo se sýrem a pažitkou

  • máslo pokojové teploty
  • sýr s modrou plísní, např. niva
  • nasekaná čerstvá pažitka
  • sůl

Máslo s citrónem a estragonem

  • máslo pokojové teploty
  • kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
  • šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
  • nasekaný čerstvý estragon
  • sůl

Paprikové máslo

  • máslo pokojové teploty
  • uzená paprika
  • najemno nakrájené papričky jalapeño
  • sůl

Limetkové máslo s koriandrem

  • máslo pokojové teploty
  • prolisovaný česnek
  • nasekaná čerstvá koriandrová nať
  • limetková šťáva
  • nastrouhaná limetková kůra

Máslo s citrónovou kůrou a kari kořením

  • máslo pokojové teploty
  • kari koření
  • nastrouhaná citronová kůra
  • nasekaná šalotka
  • nasekaná čerstvá koriandrová nať
  • chilli papričky

Máslo s citrónem a estragonem

  • máslo pokojové teploty
  • kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
  • šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
  • nasekaný čerstvý estragon
  • sůl

Paprikové máslo

  • máslo pokojové teploty
  • uzená paprika
  • najemno nakrájené papričky jalapeño
  • sůl

Limetkové máslo s koriandrem

  • máslo pokojové teploty
  • prolisovaný česnek
  • nasekaná čerstvá koriandrová nať
  • limetková šťáva
  • nastrouhaná limetková kůra

Máslo s citrónovou kůrou a kari kořením

  • máslo pokojové teploty
  • kari koření
  • nastrouhaná citronová kůra
  • nasekaná šalotka
  • nasekaná čerstvá koriandrová nať
  • chilli papričky

Máslo s citrónem a estragonem

  • máslo pokojové teploty
  • kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
  • šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
  • nasekaný čerstvý estragon
  • sůl

Paprikové máslo

  • máslo pokojové teploty
  • uzená paprika
  • najemno nakrájené papričky jalapeño
  • sůl

Limetkové máslo s koriandrem

  • máslo pokojové teploty
  • prolisovaný česnek
  • nasekaná čerstvá koriandrová nať
  • limetková šťáva
  • nastrouhaná limetková kůra

Máslo s citrónovou kůrou a kari kořením

  • máslo pokojové teploty
  • kari koření
  • nastrouhaná citronová kůra
  • nasekaná šalotka
  • nasekaná čerstvá koriandrová nať
  • chilli papričky

U tohoto másla je nejdříve potřeba osmahnout šalotku, až zesklovatí. Následně přidat kari a nechat zpěnit. Pak sundat z ohně a nechat až vše vychladne.

Čokoládové máslo s lískovými oříšky

Sladké máslo s ořechy a rozinkami

  • máslo pokojové teploty
  • hnědý cukr
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • nasekané opražené vlašské ořechy
  • rozinky

Skladování

Připravené máslo se nechá ztuhnout v lednici. Krátkou dobu je možné uchovávat v lednici. Skladuje se ve formě válečku, ve sklenici nebo plastové misce. Pokud se bylinkové máslo hned nepoužije, dá se zamrazit.


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist