Zásoby v mrazáku

Mraznička se také stala nedílnou součástí vybavení kuchyně. Dlouhodobě se v ní mohou v zmrazeném stavu uchovávat nejrůznější potraviny, ale třeba i polotovary nebo uvařená jídla.  Společně s mikrovlnnou troubou tak můžeme ušetřit mnoho času.

Kuchařská škola

Mrazničky se vyrábí v různých velikostech, a podle toho také vypadá jejich vnitřní uspořádání.  Ve většině případů jsou to jednotlivé zásuvky s rozdílnou velikostí. Teplota je regulovatelná a umožňuje i méně než - 18 °C.

Obrázek

V mrazničce bychom měli mít stále k dispozici:

  • maso - kuřecí, vepřové, hovězí
  • ryby - celé nebo naporcované
  • zeleninu  - nakrájenou nebo nastrouhanou
  • prolisovaný česnek
  • nakrájenou cibuli
  • bylinky - nasekanou pažitku, bazalku, petrželku
  • ovoce - švestky, meruňky, jahody a další drobné ovoce
  • chléb toustový i konzumní, nakrájený na plátky
  • pečivo - bagety, rohlíky
  • listové těsto
  • polotovary různých jídel

Kuřecí maso je nejčastěji používané. Například ještě částečně zmrazená prsíčka se dají nakrájet na plátky nebo nudličky a použít na polévku, k dušení nebo smažení, přípravě čínských jídel…

Vepřové kotlety nebo žebírka z mrazáku je možné kdykoliv použít na smažení nebo dušení.

Hovězí maso je vhodné na guláš, mleté třeba na přípravu sekané, karbanátků nebo do lasagní.  

Ryby můžeme mrazit celé i naporcované, stejně tak i plody moře - krevety, mušle.. Před kuchyňskou úpravou je ale vždy necháme rozmrazit.

Zmrazené zeleniny je na trhu v současnosti i mnoho druhů. Rychle se uvaří a není nutné ji čistit, škrábat a krájet nebo strouhat.

Připravené zmrazené bylinky, česnek a cibule jsou po celý rok k použití do polévek i omáček.

Ovoce v mrazáku umožní přípravu různých koláčů po celý rok.

Chléb a pečivo se rychle rozmrazí například i v troubě nebo toustovači.

Listové těsto, ale i těsta jiná, jsou v zmrazené podobě k dispozici celoročně.

Polotovary různých jídel ušetří mnoho času, protože je lze rychle dovařit na sporáku nebo třeba i jen ohřát v mikrovlnné troubě.

Obrázek

Suroviny a potraviny do mrazničky ukládáme podle jednoduchých základních pravidel: 

  • v horní části je většinou nízká zásuvka pro zásobníky na výrobu ledu a případně třeba i zmrzliny.
  • do horní větší zásuvky patří častěji používané suroviny - připravené bylinky a zelenina, polotovary…
  • do spodních zásuvek se ukládá maso, ryby a další potraviny, které se používají spíše jednorázově. 

Mrazíme jen potraviny, které jsou dobře a neprodyšně zabalené. K dispozici je mnoho různě velkých uzavíratelných plastových misek, které jsou navíc velmi skladné. Ušetří se tak prostor, ale z těchto misek se i zmrazené potraviny dobře odebírají. Mnohé je možné použít do mrazáku i mikrovlnné trouby - do nich se vyplatí dávat mrazit porce polotovarů a hotových jídel, které se po ohřátí mohou ihned servírovat a konzumovat.

Zásoby v chladničce je dobré označit datem zmražení, a také je průběžně kontrolovat i doplňovat.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.