Kuchařův rádce

Kynuté Příprava Nápoje
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Aby se nám při krájení cibule nespustily slzy, namočíme prkénko do vody a poté na něm cibuli krájíme.
Před samotným ohříváním jídla v mikrovlnné troubě jídlo lehce pokapeme vodou. Jídlo poté není vysušené a chutná čerstvě.
Když připravujeme jíšku, stačí do ní přidat trochu soli. Jíška se nesrazí a bude krásně hladká.
Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.
Pokud potřebujeme, aby nám těsto dříve vykynulo, vložíme ho do předehřáté trouby. Troubu předehříváme jen při teplotě 50°C. Takto nám těsto vykyne o dost dříve.
Pokud vám přijde šunkový salám v listovém těstě nevýrazný, spolehněte se na anglickou slaninu.
Váháte, které víno skvěle vystihuje sýry? Sáhněte po víně silně aromatickém, dezertním či červeném.
V případě, že pospícháte, upečte bábovku v mikrovlnné troubě. Na webu naleznete spoustu receptů a rovněž ušetříte za energii.
Máte rádi jemnou chuť kávy? Místo mléka použijte smetanu, která bude chutnat úžasně.
Pochutnejte si na bánánu, bánánovou slupkou přetřete lístky rostlinám. Budou se krásně lesknout.
Aby se nestalo, že banány budou brzo hnědé, zakapeme je citronovou šťávou.
Po pikantním menu servírujte jako dezert banán. Zjemní tak ostrou chuť a zároveň ji neutralizuje.
Na tuku opečená strouhaná mrkev pěkně obarví masové polévky.
Posypte koberec hrubou solí. Vydrhněte pomocí hrubého kartáče a nakonec vysajte. Barvy koberce se oživý a bude vypadat, jako nový.
Rozmíchejte moučkový cukr v mléce, poleva bude lesklá a krásně bílá.
Den předem namočte záclony do vody se solí, další den vyperte. Záclony budou nádherně bílé.
Přidejte do vařící vody kapku citrónové šťávy, podávaný květák bude opravdu krásně bělostný.
Pokud se nám podaří přesolit polévku, stačí do ní přimíchat vaječný bílek a nechat krátce povařit. Bílek slanou chuť zneutralizuje, poté jej stačí z polévky vyndat.
Dejte do trouby bílkovou pěnu a upečte ji. Bude rychlá a chutná, můžete s ní ozdobit sladké pokrmy. Stačí, když ji před koncem posypete cukrem.
Vylepšete si bramboráky trochou rumu a nastrouhané housky. Bramborák nebude mastný a překvapí vás křupavou kůrkou.
Pokud máte rádi bramboráky, přidejte do těsta trochu tvarohu, ohromí vás křupavost spolu s lahodnou chutí.
Už Vás omrzela chuť bramborové kaše - stačí do ní přimíchat trochu nastrouhaného křenu či pikantní hořčice. Bramborová kaše dostane pěkný říz.
Bramborovou kaši dochuťte česnekem nebo pálivými papričkami. Pánové jistě neodolají.
Bramborová kaše nemusí chutnat všedně. Zkuste ji vylepšit citrónovou kůrou či kůrou z limetky. Poté důkladně zamíchejte.
Bramborovou kaši můžete ozvláštnit také olivami. Skvělé jsou ty plněné papričkami nebo naopak pouze samotné. Nakrájejte je na malé kousky.
Pro speciální chuť bramborové kaše je třeba, abyste do ní přidali trošku hořčice a nastrouhaného křenu.
Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.
Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.
Při přípravě brambor na salát je nekrájíme na příliš tenké plátky, aby se nerozpadaly.
Brambory se nerozvaří, když je budete vařit ve vodě, do které přidáte kousek másla.
Máte struhadlo téměř tupé? Nevyhazujte jej, postačí pár tahů smirkovým papírem.
Buchty budou krásně nadýchané a vláčné, přidáme-li do těsta jeden nastrouhaný vařený brambor.
V průběhu grilování nasypeme na uhlí čerstvé snítky tymiánu, nebo rozmarýnu. Pokrmy, které grilujeme, získají příjemnou vůni a chuť.
Bylinky budou chutnat jako čerstvé, když je dáte do alobalu a necháte zmrazit.
Máte rádi zelený čaj s ovocným přídavkem? Sáhněte po medu s kombinací daného ovoce, jež je obsaženo v medu. Překvapí vás výrazná chuť plná ovocných plodů.
Strouhanka nebude z řízků opadávat, když přidáte před obalováním do vajec pár kapek oleje.
Máte rádi chuť černého čaje nebo earl grey? Nechejte v konvici vyluhovat také jakékoli bylinky, chuť bude opravdu báječná.
Čerstvý svazek pažitky důkladně opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat, poté pažitku obalíme do alobalu a vložíme do lednice. Takto skladovaná pažitka zůstane čerstvá několikanásobně déle.
Nebojte se dávat petrželku na pokrmy. Chutná dobře a navíc skvěle vypadá.
Petrželku nasekáme a napěchujeme do tvořítka na led, zalijeme trochou vody a necháme v mrazničce. Vzniklé ledové kostky petrželky nám vydrží několik týdnů. Stačí vždy odebrat požadované množství a nechat při pokojové teplotě rozmrznout.
Čerstvě natrhané bylinky opláchněte a nechte uschnout. Poté je můžete přidat do pomazánek, polévek či omáček.
Aby maso vydrželo čerstvé i pokud jej nemůžete mít v lednici, vložte maso do octové vody a pevně uzavřete do plastové krabičky či sáčku.
Aby nakrájené ovoce nezhnědlo, pokapejte jej vymačkanou šťávou z citrusu.
Chléb vám v chlebníku vydrží déle čerstvý, když do něj přidáte rozkrojené jablko.
Máte rádi jednohubky? Připravte si domácí česnekovou pomazánku. Sýr smíchejte s máslem, přidejte prolisovaný česnek, pepř a sůl. Přizdobte zavařenou okurkou a čabajkou.
I na druhý den můžou být chlebíčky chutné a skoro jako čerstvé. Vložte je do ledničky a zakryjte je vlhkou utěrkou.
Drobenka může být i křupavá, pokud do ní přidáte trochu müsli.
Plech nevysypte moukou, ale strouhaným kokosem. Mouučník bude vážně chutnat skvěle.
Obohaťte standartní drobenku trochou medu, vaše koláče budou vskutku křupavější.
Hovězí či vepřová játra namočte před tepelnou úpravou do smetany, a to alespoň na hodinu či na dvě.