Kuchařův rádce

Okurka Příprava Po vybrání této kategorie byste už neměli žádné výsledky.
 

Nabízíme vám nejrůznější rady, tipy a triky, kterými si usnadníte vaření. Jsou od předních kuchařů minulosti i současnosti, ale také od laiků. Všechny byly vyzkoušeny v praxi a fungují! Ušetříte s nimi nejen čas, ale v mnoha případech i finance, a váš pobyt v kuchyni se stane víc zábavou, než nutností.

Aby se nám při krájení cibule nespustily slzy, namočíme prkénko do vody a poté na něm cibuli krájíme.
Před samotným ohříváním jídla v mikrovlnné troubě jídlo lehce pokapeme vodou. Jídlo poté není vysušené a chutná čerstvě.
Když připravujeme jíšku, stačí do ní přidat trochu soli. Jíška se nesrazí a bude krásně hladká.
Slaninu před pečením na několika místech nařízneme, jedině tak se nebude kroutit.
Pokud potřebujeme, aby nám těsto dříve vykynulo, vložíme ho do předehřáté trouby. Troubu předehříváme jen při teplotě 50°C. Takto nám těsto vykyne o dost dříve.
Pokud vám přijde šunkový salám v listovém těstě nevýrazný, spolehněte se na anglickou slaninu.
Váháte, které víno skvěle vystihuje sýry? Sáhněte po víně silně aromatickém, dezertním či červeném.
V případě, že pospícháte, upečte bábovku v mikrovlnné troubě. Na webu naleznete spoustu receptů a rovněž ušetříte za energii.
Máte rádi jemnou chuť kávy? Místo mléka použijte smetanu, která bude chutnat úžasně.
Pochutnejte si na bánánu, bánánovou slupkou přetřete lístky rostlinám. Budou se krásně lesknout.
Aby se nestalo, že banány budou brzo hnědé, zakapeme je citronovou šťávou.
Po pikantním menu servírujte jako dezert banán. Zjemní tak ostrou chuť a zároveň ji neutralizuje.
Na tuku opečená strouhaná mrkev pěkně obarví masové polévky.
Posypte koberec hrubou solí. Vydrhněte pomocí hrubého kartáče a nakonec vysajte. Barvy koberce se oživý a bude vypadat, jako nový.
Rozmíchejte moučkový cukr v mléce, poleva bude lesklá a krásně bílá.
Den předem namočte záclony do vody se solí, další den vyperte. Záclony budou nádherně bílé.
Přidejte do vařící vody kapku citrónové šťávy, podávaný květák bude opravdu krásně bělostný.
Pokud se nám podaří přesolit polévku, stačí do ní přimíchat vaječný bílek a nechat krátce povařit. Bílek slanou chuť zneutralizuje, poté jej stačí z polévky vyndat.
Dejte do trouby bílkovou pěnu a upečte ji. Bude rychlá a chutná, můžete s ní ozdobit sladké pokrmy. Stačí, když ji před koncem posypete cukrem.
Vylepšete si bramboráky trochou rumu a nastrouhané housky. Bramborák nebude mastný a překvapí vás křupavou kůrkou.
Pokud máte rádi bramboráky, přidejte do těsta trochu tvarohu, ohromí vás křupavost spolu s lahodnou chutí.
Už Vás omrzela chuť bramborové kaše - stačí do ní přimíchat trochu nastrouhaného křenu či pikantní hořčice. Bramborová kaše dostane pěkný říz.
Bramborovou kaši dochuťte česnekem nebo pálivými papričkami. Pánové jistě neodolají.
Bramborová kaše nemusí chutnat všedně. Zkuste ji vylepšit citrónovou kůrou či kůrou z limetky. Poté důkladně zamíchejte.
Bramborovou kaši můžete ozvláštnit také olivami. Skvělé jsou ty plněné papričkami nebo naopak pouze samotné. Nakrájejte je na malé kousky.
Pro speciální chuť bramborové kaše je třeba, abyste do ní přidali trošku hořčice a nastrouhaného křenu.
Bramborové placky jsou pochoutka, kterou známe všichni. Zkuste si je udělat jinak a to v přístroji na vafle.
Chcete potěšit vaše malé děti? Udělejte jim z bramborového těsta na knedlíky placky. Tvary jsou skutečně na vaší fantazii. Uvidíte, že děti snědí mnohem více a ještě k tomu budou spokojené.
Při přípravě brambor na salát je nekrájíme na příliš tenké plátky, aby se nerozpadaly.
Brambory se nerozvaří, když je budete vařit ve vodě, do které přidáte kousek másla.