Jak se zbavit kuchyňských škůdců
Vybavená spíž je základem každé kuchyně, nákup trvanlivých potravin do zásoby vám může ušetřit čas, peníze i obalový materiál. Navíc víte, že vždycky dokážete ze surovin, které máte doma, uvařit chutný oběd či večeři. Problém nastává, když vaši spižírnu navštíví nevítaní hosti. A nemáme na mysli děti hledající nějakou sladkost, nýbrž škůdce z třídy hmyzu.
Že se vám to nikdy nemůže stát? Bohužel se to může přihodit každému, není totiž výjimkou, že si člověk přinese domů ze supermarketu mouku, rýži či jinou surovinu s vajíčky, larvami či dokonce dospělými jedinci potravinového mola nebo nějakého broučka. Z trhu si zase můžete na drobném ovoci přinést mravence. Jinou možností, jak se mohou škůdci dostat do vaší domácnosti, je, že sami přijdou, případně přiletí. Pokud bydlíte v bytě, klidně k vám hmyz může proniknout drobnými otvory a spárami ve zdech, podlahách a stropech, a samozřejmě s vámi může nějaký ten mol projít dveřmi, toho si ale nejspíš všimnete.
Jak poznat přítomnost škůdců
Nejčastěji hospodyňky zjistí přítomnost molů a broučků jednoduše tak, že spatří dospělce poletovat nebo lézt po kuchyni či spíži. To je sice jednoznačný důkaz, že tu škůdci „někde jsou“, je ale obtížné určit, kde přesně. V takovém případě vás čeká prohlížení všech potravin, které máte doma. V potravinách se zpravidla nacházejí vajíčka (ty ale stěží uvidíte) a larvy, najít tam můžete i dospělé jedince (to platí především u brouků). Dobrým indikátorem přítomnosti škůdců jsou také dírky v plastových obalech, hnědé tečky (hmyzí výkaly) a dírky v potravině (nejvíc patrné jsou v čokoládě). Brouci, kteří se živí nejčastěji moukou, jsou často k vidění v ohybu papírového obalu po jeho rozlepení. Na moly vás zase upozorní jemné pavučinky a zámotky.
Jednejte pokud možno ihned
Může se zdát, že těch několik málo jedinců, které se takto dostanou do vaší domácnosti, vám nijak neublíží. Opak je ale pravdou, hmyz se velmi rychle množí, a pokud se mu u vás zalíbí, rozhodně vás nebude chtít opustit. Pokud si všimnete, že v nějakém pytlíku, krabičce či sklenici s potravinami jsou moli nebo jiní škůdci, rozhodně jejich likvidaci neodkládejte. Je velká šance, že zatím jsou pouze v této jedné nádobě, postupně se ale určitě rozšíří i do dalších potravin.
S napadenými potravinami nemějte slitování
Jakmile najdete nějakého škůdce, potravinu, na které si pochutnával, bez milosti vyhoďte do venkovní popelnice, případně odneste drůbeži. Sice přijdete o peníze, rozhodně se to ale vyplatí. I když totiž vyberete všechny dospělé jedince a larvy, v potravině mohou zbýt vajíčka, z nichž se vylíhnou nové larvy a na vašem jídle si budou pochutnávat vesele dál. Mimoto je daná surovina již znehodnocená – obsahuje hmyzí trus a moč, které není možné nijak vyndat. Podle odborníků je sice téměř vyloučeno, že vám konzumace takto napadených potravin způsobí zdravotní komplikace (jen u citlivějších jedinců se může objevit alergie), ale uznejme, kdo by chtěl jíst hmyzí výkaly a moč?
Nejlepší obranou je prevence
Abyste nemuseli několikrát do roka kontrolovat všechny potraviny a ty napadené vyhazovat, osvojte si několik jednoduchých zvyků, které vám pomohou rozšíření hmyzu ve vaší spíži předejít.
-
Trvanlivé potraviny, jako je mouka, ovesné a jiné vločky, rýže, luštěniny, těstoviny apod., nakupujte jen u prodejců, kterým stoprocentně důvěřujete. Měly by to být takové prodejny, které neuchovávají celé palety potravin několik měsíců ve skladu, kde by do nich mohli proniknout škůdci.
-
Než vložíte zboží do košíku, ze všech stran si prohlédněte obal, jestli není poškozený. Nepoškozený obal sice automaticky neznamená absenci škůdců (například do mouky v papírových sáčcích je pro hmyz poměrně snadné se dostat i bez poškození obalu), riziko, že je potravina napadená, je ale nižší. Pokud nakupujete bezobalově, můžete si důkladně prohlédnout, co kupujete, a riziko je pak téměř nulové.
-
Jakmile zboží přinesete domů, přesypte ho do dobře uzavíratelných nádob. Mohou to být plastové boxy, skleněné dózy, sklenice od nakládané zeleniny a marmelád, plechové dózy. Když bude produkt zavřený v některé z těchto nádob, bude pro moly a další škodlivý hmyz obtížnější k němu proniknout. A také naopak – pokud jste si nevšimli, že v potravině byli škůdci, a přesypali jste ji i s nimi do uzavíratelné nádoby, nebude se hmyz moci dostat ven. Sice vám znehodnotí tuto potravinu, nerozšíří se ale do dalších.
-
Pokud z jakéhokoliv důvodu nemáte možnost používat uzavíratelné nádoby (nebo se vám jednoduše stane, že nakoupíte víc druhů potravin, než kolik máte nádob), můžete použít plastové sáčky se zipovým zavíráním nebo původní obaly po otevření uzavřít plastovými klipsy. Hmyzu nečiní problém proniknout plastovým sáčkem, přeci jen je to pro něj ale obtížnější než vlézt dovnitř nezabezpečeným otvorem.
-
Kdo si chce být stoprocentně jistý, že mouka a jiné sypké suroviny neobsahují žádné hmyzí larvy, je může před nasypáním do nádob přesít na jemném sítku. Vajíčka hmyzu jsou velmi drobná, nejspíš je tedy nezachytíte ani neuvidíte, veškeré larvy a dospělí jedinci se ale v sítku zachytí.
-
Když se vám ve spíži něco rozsype, co nejdříve to ukliďte. Pokud zapomenete třeba na hrstku rozsypaných slunečnicových semínek, zanedlouho se může stát potravou molů nebo potravinových broučků.
-
Ve spíži a jejím nejbližším okolí můžete rozvěsit nebo jinak umístit sušené bylinky, které škůdce odpuzují. To je především levandule, velmi dobré účinky ale má i rozmarýn, pelyněk brotan, vratič obecný, mařinka vonná a routa vonná. Zkusit můžete také koření – bobkový list, celý černý pepř, hřebíček, citronovou kůru. Někteří lidé tvrdí, že molům vadí také tiskařská čerň, cigaretový kouř a mýdlo.