Dokonalé křehké tartaletky s ostružinami a bílou čokoládou

Korpus Do prosáté mouky přidejte špetku soli, moučkového cukru, vanilkový cukr, mletý mák a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě rovnoměrně spojily. Přidejte na tenké plátky nakrájené máslo a rukama ho zapracujte do sypké směsi, dokud nevznikne jemná drobenka. Poté přidejte rozšlehané vejce a vypracujte hladké, pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu. Z celkových 480 g těsta vytvořte 12 stejných kousků po 40 g. Každý kousek vtlačte prsty do formičky tak, aby těsto dosahovalo až k horním okrajům. Dno propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru a zatižte fazolemi nebo hrachem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud korpusy nezezlátnou. Po krátkém vychladnutí odstraňte zátěž s papírem, opatrně je vyjměte z formiček a nechte zcela zchladnout na mřížce. Náplň Smetanu zahřejte těsně k bodu varu, ale nevařte. Jakmile bude dostatečně horká, stáhněte ji z plamene a přidejte na kostičky nalámanou bílou čokoládu. Nechte ji v horké smetaně pomalu rozpustit a poté směs důkladně promíchejte do hladka. Po vychladnutí přikryjte nádobu fólií a dejte ji do lednice – nejlépe přes noc, aby náplň správně ztuhla. Pokud však spěcháte, postačí nechat směs vychladnout alespoň dvě hodiny. Druhý den vyšlehejte smetanovou směs metličkou, dokud nezhoustne. Poté jemně vmíchejte mascarpone pomocí stěrky, aby náplň získala ještě krémovější konzistenci. Nakonec dochuťte vanilkovým extraktem a přidejte pár kapek citronové šťávy pro osvěžující tón. Finální úprava a servírování Každou tartaletku potřete na dně lžičkou ostružinového džemu, který dodá příjemnou ovocnou kyselost. Poté přidejte 2 až 3 lžíce čokoládové náplně a rovnoměrně ji rozetřete. Na závěr ozdobte čerstvými ostružinami a borůvkami. Pro extra svěžest můžete tartaletky posypat jemně nastrouhanou citronovou kůrou. A teď přichází ta nejtěžší část – nechat tartaletky odpočívat v lednici. Aby náplň krásně ztuhla, dopřejte jim alespoň 2 hodiny chlazení. Pokud ale nevydržíte čekat, můžete je ochutnat i dříve – krémová konzistence bude stále úžasná! Ať už je podáte v jakékoli fázi, s tímto dezertem rozhodně nešlápnete vedle. Jsou naprosto dokonalé! 💜
Zobrazit recept

Pizza bread na grill

Je potřeba gril s víkem a ovládat nepřímé grilování. Těsto kyne cca 30 minut + 10 minut. Čas kynutí těsta odpovídá rozpalu grilu na dřevěné uhlí. Je potřeba mít připravený a rozehřátý gril (záleží na grilu, gril na dřevěné uhlí roztápíme na 200°C). TĚSTO V 'obrovské' míse smícháme mouku se sušeným droždím a se solí a vše promícháme. Mouku si necháme otevřenou po ruce (protože jí budeme dle potřeby přimíchávat).Přidáme olivový olej.Přidáme jogurt nebo kyšku a promícháme lžící.Připravíme si olivový olej (otevřeme a dáme si ho aby byl po ruce).Umyjeme si ruce a od této chvíle už používáme ruce. Do směsi přidáváme vodu nebo mouku dokud nevznikne mírně lepivé těsto (lepí se na ruce, ale lze ho z rukou lehce odlepit). S moukou opatrně, spíše dlouho hněteme těsto než přidáme vodu nebo mouku (pokud se přidá moc vody a moc mouky je ve výsledku těsto tvrdé).Těsto v ruce pokapeme olivovým olejem a uhladíme ho aby olej byl kolem celého těsta.Vložíme těsto zpět do mísy a necháme vykynout cca 30 minut (záleží na teplotě, tlaku, vlhkosti a kolik jsme přidali vody a mouky) pod útěrkou. MARINÁDA Připravíme si marinádu nejlépe z čerstvých bylinek.Všechny bylinky najemno nasekáme a vložíme do menší misky.Přilijeme přiměřeně olivového oleje.Dva stroužky česneku (klidně více, záleží na kvalitě česneku) rozetřeme se třemi lžičkami soli a přidáme do misky s olejem a bylinkami. PŘÍPRAVA NA GRILOVÁNIPřipravíme si ke grilu mašlovačku a nejlépe proutěný košík nebo talíř na ktrerém je útěrka (aby se těsto nezapotilo ze spoda po vyndání z grilu).Připravíme si čtyři obdélníky s hrubšího alobalu (cca 30x20 cm).Po vykynutí rozdělíme těsto na čtyři bochánky. Tyto bochánky položíme na připravený alobal a roztáhneme (zploštíme) aby pokrývaly skoro 3/4 plochy alobalu. A necháme ještě nakynout cca 10 minut (pokud by těsto už bylo dost nakynuté a roztahovalo se moc k okraji alobalu, tak ho dáme na gril dříve). GRILOVÁNI Na gril položíme těsto na alobalu a zavřeme víko. Těsto se hezky nafoukne a po povrchu oschne.Po cca 10 minutách (záleží na grilu) kdy těsto je na povrchu oschlé a má hezky opálenou barvu do světle hněda, otočíme bochánky na druhou stranu. Sundáme alobal a grilujeme z druhé strany cca 3 minuty.Grilované bochánky při vyndání z grilu potřeme marinádou. SERVÍROVÁNÍDáme si ugrilované bochánky bokem a můžeme grilovat hlavní chod (maso, rybu, zeleninu nebo sýry). Před podáváním ještě na chvíli vrátíme bochánky na gril. Výsledkem je křupavá kůrčička s česneko-bylinkovou příchutí a vlhké těsto uvnitř. Nedoporučuji grilovat jakékoliv pečivo během grilování masa nebo po grilování masa (se sýry nebo zeleninou není problém). Jinak pečivo natáhne chuť masa a působí těžce a mastně. Nejlépe grilujeme pečivo jako první věc hned po rozpalu grilu.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.