Korpus
Do prosáté mouky přidejte špetku soli, moučkového cukru, vanilkový cukr, mletý mák a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě rovnoměrně spojily.
Přidejte na tenké plátky nakrájené máslo a rukama ho zapracujte do sypké směsi, dokud nevznikne jemná drobenka. Poté přidejte rozšlehané vejce a vypracujte hladké, pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu.
Z celkových 480 g těsta vytvořte 12 stejných kousků po 40 g. Každý kousek vtlačte prsty do formičky tak, aby těsto dosahovalo až k horním okrajům. Dno propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru a zatižte fazolemi nebo hrachem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud korpusy nezezlátnou. Po krátkém vychladnutí odstraňte zátěž s papírem, opatrně je vyjměte z formiček a nechte zcela zchladnout na mřížce.
Náplň
Smetanu zahřejte těsně k bodu varu, ale nevařte. Jakmile bude dostatečně horká, stáhněte ji z plamene a přidejte na kostičky nalámanou bílou čokoládu. Nechte ji v horké smetaně pomalu rozpustit a poté směs důkladně promíchejte do hladka.
Po vychladnutí přikryjte nádobu fólií a dejte ji do lednice – nejlépe přes noc, aby náplň správně ztuhla. Pokud však spěcháte, postačí nechat směs vychladnout alespoň dvě hodiny.
Druhý den vyšlehejte smetanovou směs metličkou, dokud nezhoustne. Poté jemně vmíchejte mascarpone pomocí stěrky, aby náplň získala ještě krémovější konzistenci. Nakonec dochuťte vanilkovým extraktem a přidejte pár kapek citronové šťávy pro osvěžující tón.
Finální úprava a servírování
Každou tartaletku potřete na dně lžičkou ostružinového džemu, který dodá příjemnou ovocnou kyselost. Poté přidejte 2 až 3 lžíce čokoládové náplně a rovnoměrně ji rozetřete.
Na závěr ozdobte čerstvými ostružinami a borůvkami. Pro extra svěžest můžete tartaletky posypat jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
A teď přichází ta nejtěžší část – nechat tartaletky odpočívat v lednici. Aby náplň krásně ztuhla, dopřejte jim alespoň 2 hodiny chlazení. Pokud ale nevydržíte čekat, můžete je ochutnat i dříve – krémová konzistence bude stále úžasná! Ať už je podáte v jakékoli fázi, s tímto dezertem rozhodně nešlápnete vedle. Jsou naprosto dokonalé! 💜