Jaro na talíři. Co vařit v květnu?

Květen je měsícem, kdy příroda ožívá. Je stále více slunečných dnů, což znamená, že kvete mnoho rostlin, včetně těch, které produkují lahodnou zeleninu a ovoce. Které z nich chutnají právě teď nejlépe? Podívejte se, která sezónní zelenina kraluje v květnu.

Duhový salát

Suroviny:

  • 200 g šunky
  • hlávka ledového salátu
  • salátová okurka
  • 250 g cherry rajčat
  • 1 konzerva kukuřice
  • 250 g kompotovaných broskví
  • 150 ml majonezy Hellmans
  • 50 ml bílého jogurtu
  • svazek pažitky
  • svazek ředkviček

Postup:

Nakrájejte šunku, broskev a okurku na kostičky. Děti si mohou krájet zeleninu dětským příborem.
Natrhejte salát na menší kousky – děti to za vás s radostí udělají.Rajčata a hrozny rozkrojte napůl. Úkolem dětí bude odstranit semínka z hroznů.
Připravte si zálivku z majonézy, jogurtu a zálivky Knorr.
Salát naskládejte do velké skleněné misky, např. šunka, broskev, okurka, hrozny, k vytvoření duhy.
Nakonec zálivku přelijte na salát a ozdobte pažitkou a plátky ředkviček.

Nové brambory s kmínem, chilli a koriandrem

Suroviny:

500 g malých, mladých brambor,
500 g kuřecích prsou,
2 chilli papričky,
1 l kokosového mléka,
kmín,
sladká paprika, uzená paprika, mletý koriandr,
1 lžíce oleje,
svazek koriandru,
3 lžíce sójové omáčky,
šťáva z 1 limetky,
2 šalotky,
3 stroužky česneku,
hrst pražených arašídů.

Na oleji orestujte nasekaný česnek, šalotku a chilli. 
Pak přidejte kmín a promíchejte. Přidejte zbývající koření a nakrájené brambory. 
Chvíli smažte, dokud se brambory neobalí kořením. 
Přidejte kokosové mléko a vařte 10 minut. 
Až brambory změknou, přidejte kuře. Pak přidejte sójovou omáčku. 
Nakonec dochutíme limetkovou šťávou, koriandrem a arašídy.

 

 

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.