Jaro na talíři. Co vařit v květnu?
Květen je měsícem, kdy příroda ožívá. Je stále více slunečných dnů, což znamená, že kvete mnoho rostlin, včetně těch, které produkují lahodnou zeleninu a ovoce. Které z nich chutnají právě teď nejlépe? Podívejte se, která sezónní zelenina kraluje v květnu.
Duhový salát
Suroviny:
- 200 g šunky
- hlávka ledového salátu
- salátová okurka
- 250 g cherry rajčat
- 1 konzerva kukuřice
- 250 g kompotovaných broskví
- 150 ml majonezy Hellmans
- 50 ml bílého jogurtu
- svazek pažitky
- svazek ředkviček
Postup:
Nakrájejte šunku, broskev a okurku na kostičky. Děti si mohou krájet zeleninu dětským příborem.
Natrhejte salát na menší kousky – děti to za vás s radostí udělají.Rajčata a hrozny rozkrojte napůl. Úkolem dětí bude odstranit semínka z hroznů.
Připravte si zálivku z majonézy, jogurtu a zálivky Knorr.
Salát naskládejte do velké skleněné misky, např. šunka, broskev, okurka, hrozny, k vytvoření duhy.
Nakonec zálivku přelijte na salát a ozdobte pažitkou a plátky ředkviček.
Nové brambory s kmínem, chilli a koriandrem
Suroviny:
500 g malých, mladých brambor,
500 g kuřecích prsou,
2 chilli papričky,
1 l kokosového mléka,
kmín,
sladká paprika, uzená paprika, mletý koriandr,
1 lžíce oleje,
svazek koriandru,
3 lžíce sójové omáčky,
šťáva z 1 limetky,
2 šalotky,
3 stroužky česneku,
hrst pražených arašídů.
Na oleji orestujte nasekaný česnek, šalotku a chilli.
Pak přidejte kmín a promíchejte. Přidejte zbývající koření a nakrájené brambory.
Chvíli smažte, dokud se brambory neobalí kořením.
Přidejte kokosové mléko a vařte 10 minut.
Až brambory změknou, přidejte kuře. Pak přidejte sójovou omáčku.
Nakonec dochutíme limetkovou šťávou, koriandrem a arašídy.

Cukrářská škola
