Levandule v kuchyni
Levandule je spojována především s kosmetickým průmyslem. Často se přidává do parfémů, mýdel a balzámů. Levandule se vyplatí používat i v kuchyni, protože její chuť a vůně mohou vylepšit mnoho pokrmů.
Vlastnosti levandule
Nejcennější esenciální olej získaný z květů (levandulový olej) má široké spektrum využití. Používá se v aromaterapii jako uklidňující prostředek a na podporu spánku. Tento olej má také blahodárný vliv na trávicí systém, zlepšuje vylučování žaludečních šťáv a žluči, napomáhá trávení a odstraňuje nadýmání a koliku. Levandulový olej má také analgetické vlastnosti. Používá se především k úlevě od bolesti kloubů a svalů a k odstranění a snížení otoků dolních končetin.
Levandulové květy mají navíc antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Nálev z levandulových květů lze pít při gastrointestinálních potížích nebo při pocitu velké únavy a vyčerpání.
Za zmínku také stojí, že levandulový olej (esenciální olej) lze použít i zevně. Je účinný v boji proti migrénám, léčbě akné a léčbě infekcí horních cest dýchacích.
Využití v kuchyni
Tento článek měl být o využití levandule v kuchyni. Málokdo z nás ví, že levandule je součástí směsi známé jako Provensálské koření. Proto ji lze snadno použít jako náhradu nebo v kombinaci s bylinkami, jako je rozmarýn, tymián, saturejka, oregano, majoránka nebo estragon. Skvěle se hodí i k mátě (takové kombinace lze použít do dezertů nebo pečiva).
Levandule se kdysi používala především jako koření/bylina přidávaná do slaných pokrmů. V kombinaci s olivovým olejem se perfektně hodí ke kuřeti, bramborám nebo rybám a jako doplněk do omáček a salátů.
V poslední době se však levandule stále častěji přidává i do dezertů a pečiva. Ze sušených květů se dá vyrobit neuvěřitelně aromatický cukr, který lze použít k pečení koláčů nebo slazení čaje.
Levandule dodává pokrmům lehce květinově-citrusový nádech. Je však důležité to nepřehánět, protože její vůně je velmi intenzivní a může přebít chuť pokrmu nebo dezertu. Na pečení používáme pouze květy levandule (čerstvé nebo sušené); na slané pokrmy můžeme použít i čerstvé listy, které jsou také velmi aromatické.
Levandulovo-meruňkové muffiny
Suroviny:
200 g mouky na pečení
1 špetka soli
½ lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
150 g levandulového cukru
80 g másla
2 vejce
150 ml mléka
8–10 meruněk
Postup: V jedné misce smíchejte suché ingredience (mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a levandulový cukr).
V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Smíchejte suché a mokré ingredience (mokré ingredience přidejte k suchým) a rychle promíchejte dřevěnou lžící. Z meruněk vyjměte pecky a nakrájejte je na poměrně silné plátky. Naplňte formu na muffiny do 2/3 těstem a poté do těsta namáčejte 4 plátky meruněk tak, aby slupka byla viditelná. Muffiny pečte v předehřáté troubě na 190 °C (350 °F) asi 25–20 minut.

Cukrářská škola
