Sezónní ovoce a zelenina – letní tipy

 Sezónní výběr ovoce a zeleniny umožní klást důraz na jejich konzumaci během jejich přirozené sezóny. Výběrem sezónního ovoce a zeleniny můžete využít jejich nejvyšší nutriční hodnoty, stejně jako jejich chuti a vůně. Léto je obdobím velké přírodní rozmanitosti. Proto se vyplatí využít tohoto času k výběru ovoce a zeleniny, které nám nejvíce chutnají.

Barevný letní talíř

Ovoce a zelenina by měly být v našem každodenním jídelníčku stálou součástí. Tyto potraviny jsou zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, přírodních antioxidantů a dalších bioaktivních látek. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli denně jíst alespoň 400 g ovoce a zeleniny, a to alespoň v 5 porcích. Výzkum potvrzuje, že čím více jíme, tím lépe pro naše zdraví. V létě je zařazení zeleniny a ovoce do každého jídla snadné a příjemné.

Příkladem letního ovoce, které stojí za to zařadit do svého jídelníčku, jsou bobule bohaté na antokyany – bioaktivní sloučeniny, které dodávají fialovou a tmavě modrou barvu ovoci, jako je černý rybíz, borůvky, maliny, ostružiny a třešně. Chutné a bohaté na mnoho cenných živin, bobule by měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Barevný letní talíř by měl také obsahovat barevnou zeleninu, jako je zelená (brokolice, květák, různé odrůdy zelí, kedlubny) nebo červená (rajčata, papriky). Hodit se vám budou kvalitní nože na zeleninu a ovoce.

Praktické tipy na léto:

  • Jezte rozmanité ovoce a zeleninu – vyplatí se využít bohatství barev a chutí;

  • Často jezte fialovomodré a červené bobule (borůvky, třešně, rybíz, maliny, ostružiny) – jejich barva je spojena s přítomností antokyanů, které mimo jiné snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny;

  • Dopřejte si brukvovitou zeleninu (např. brokolici, květák, zelí, kedlubny) – glukosinoláty, které obsahují, snižují riziko rakoviny;

  • Ideální jsou rajčata a rajčatové výrobky – lykopen, který obsahují, snižuje riziko rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění;

  • Nakupujte lokálně, navštivte nejbližší trh nebo bazar – nákup místního a sezónního ovoce a zeleniny také prospívá životnímu prostředí.

Pro zpracování zeleniny a ovoce najdete na internetu celou řadu tipů a nápadů. Můžete dělat domácí lečo, kečupy, marmelády, kompoty, zavařeniny a nebo třeba pečený čaj.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.