Sezónní zelenina: proč si ji dopřát?
Konec jara a začátek léta jsou časem, kdy je na trzích i v obchodech hojnost čerstvé sezónní zeleniny. Toto je ideální čas na zpestření vašeho jídelníčku a jeho obohacení o vitamíny a mikroelementy, které se nacházejí mimo jiné v bobu obecném, cuketě a zelených fazolích. Podívejte se, jakou část živin svému tělu dodáte zařazením těchto produktů do svého jídelníčku, a vyzkoušejte 3 recepty na sytou večeři se sezónní zeleninou.
Proč se vyplatí jíst sezónní zeleninu?
Sezónní zelenina je nejen chutná, ale především zdravá. Je to skutečná zásobárna vitamínů a živin. Rozhodnutím nakupovat zeleninu dostupnou pouze v sezóně získáte záruku, že je čerstvá – pokud se chcete zásobit sezónními produkty, vyplatí se zajít na nedaleký trh – tímto způsobem nejenže získáme čerstvou zeleninu bez chemických přísad, ale také podpoříte místní farmáře.
Chřest - má nízký glykemický index a je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje mimo jiné beta-karoten, vitamín E, vitamíny skupiny B, vitamín C, a také určité množství draslíku, vápníku, hořčíku, jódu, fosforu, zinku a železa.
Cuketa - je snadno stravitelná a nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem draslíku, hořčíku, železa, vitamínu C, K a vitamínů skupiny B. Zařazení cukety do jídelníčku pomáhá odkyselit tělo a zabraňuje hromadění vody. Reguluje také hladinu cukru v krvi, a proto by tato zelenina měla být součástí jídelníčku lidí s cukrovkou nebo těch, kteří jsou ohroženi. Protože je cuketa snadno stravitelná, mohou ji zařadit do jídelníčku i lidé potýkající se žaludečními problémy. Skvěle se hodí na jídla z jednoho hrnce.
Bob obecný – 100 g vařeného bobu širokého poskytuje porci 7,60 g bílkovin. Je také zdrojem kyseliny listové a draslíku. To v kombinaci s malým množstvím sodíku znamená, že zařazení bobu obecného do vašeho jídelníčku může mít pozitivní vliv na snížení hladiny tzv. „špatného“ cholesterolu, a tím i na regulaci krevního tlaku. Dříve zmíněná kyselina listová v kombinaci s vitamínem B12, kterého se bob hojně vyskytuje, ovlivňuje tvorbu červených krvinek a pomáhá v boji proti anémii.
Zelené fazolky – žluté i zelené by měly být v jídelníčku během svátečního období zařazeny především kvůli vysokému obsahu vitamínu A a kyseliny listové, draslíku a fosforu. Konzumací fazolí dodáváme tělu porci flavonoidů, tedy antioxidantů, které chrání před škodlivými účinky volných radikálů, jež přispívají ke vzniku rakoviny. Zelené fazolky jsou skvělým doplňkem různých pokrmů: luxusních salátů, výživných polévek, ale i směsí dušené nebo smažené zeleniny k večeři.
Zelený špenát - je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, bohatý na vitamíny A, C, E a K, kyselinu listovou, železo, hořčík, vápník, draslík a fosfor. Je zdrojem luteinu, který podporuje zrak a chrání před volnými radikály, a vlákniny, která napomáhá trávení. Pravidelná konzumace špenátu může zlepšit paměť a soustředění, podpořit kardiovaskulární systém a má také protizánětlivé a protirakovinné účinky.
Výše uvedené druhy zeleniny jsou dobrým řešením pro rychlou a sytou večeři do horkých dnů, která poskytne nejen chuť, ale i velkou porci ingrediencí, které mají blahodárný vliv na celkový stav organismu, zejména pokud jsou zkombinovány s bio, plně přírodními produkty, jako jsou krupice, otruby nebo vločky.

Cukrářská škola
