Tipy na letní pokrmy
Astronomické léto se blíží. Přinášíme vám pár stěžejních nápadů na letní pokrmy. V létě většina z nás nemá chuť na dlouhé hodiny vaření. Řekneme vám, jak připravit lahodná a nízkokalorická jídla během několika minut.
Letní polévky - zeleninu používáme maximálně
Prázdniny jsou obdobím chladíren. Základem bývá jogurt, kefír a kyselé mléko, nakrájené okurky, kopr a pažitka. Na tomto základě můžeme připravit i méně nápadné kombinace, např. s dušenou řepou a třešněmi nebo s vařenými krevetami a česnekem. V této době se také vyplatí vařit lehké polévky, například s mladým zelím, šťovíkem, špenátem nebo cuketou. Aby byly syté, přidejte také fazole, zelené fazolky a nebo oblíbenou kaši.
Základem takové polévky může být odvar na bázi mrkve, petržele, celeru, pórku a cibule s přídavkem vašich oblíbených bylinek a koření. Do uvařeného vývaru přidejte zbylé, oblíbené, zelené suroviny a vařte asi 15 minut.
Saláty a občerstvení z čerstvé zeleniny
Podle odborníka na výživu v tomto ročním období nejlépe chutnají saláty na bázi čerstvé zeleniny. Aby z nich bylo syté jídlo, stačí do hrnce přidat plnohodnotné bílkoviny, například drůbež, ryby nebo luštěniny, jako jsou fazole, zelené fazolky nebo čočka. Vyplatí se experimentovat i s méně nápadnými kombinacemi, jako jsou: meloun s čerstvým špenátem, cibulí, avokádem a mátou nebo rybíz s kozím sýrem, rukolou, okurkou a ořechy.
Fit oběd z grilu
Léto je také obdobím grilovaných pokrmů. Přestože v reklamách vidíme na grilu především klobásy a vepřovou krkovičku, ve skutečnosti umíme připravit mnohem chutnější a zdravější pokrmy. - Doporučuji upéct krůtí prsa nebo filet z tresky. Skvělé budou i burgery na bázi krup nebo luštěnin, ale i „mleté řízky“ z květáku nebo brokolice se slunečnicovými semínky a česnekem. V případě libového masa, ryb a vegeburgerů je doba vaření maximálně 15 minut. Doporučuji také grilovat uzené tofu, které marinujeme v sójové omáčce s trochou medu a pepře.