Tipy na obědy v lednu

Leden je po svátcích měsícem, kdy si mnoho lidí s radostí dopřeje lehčí a jednodušší pokrmy. Přinášíme tipy na obědy v lednu. 

Rychlý těstovinový salát z těstovin orzo

Jeden z nejoblíbenějších receptů tohoto měsíce představuje recept na rychlý těstovinový salát orzo. Doplněk je považován za zdravější náhradu pšeničných těstovin. Je cenným zdrojem bílkovin a dietní vlákniny, proto se vyplatí recept při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Skvěle se hodí na párty, ale i na lehkou večeři. Rychlý, výživný a barevný – takový je tento salát s těstovinami, šunkou a zeleninou.

Ingredience

250 g těstovinové rýže (orzo)
1 červená paprika (cca 180 g)
4 – 5 nakládaných okurek (cca 180 g)
Malý svazek pažitky
130 g krůtí šunky
1 malá konzerva kukuřice (cca 180 g okapané)
3 vrchovaté polévkové lžíce majonézy (cca 100 g, lze použít i verzi light)
3 vrchovaté polévkové lžíce řeckého jogurtu (cca 100 g)
Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Připravte 250 g těstovin orzo podle doporučení výrobce.
Z jedné malé papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji na malé kostičky o velikosti asi ½ palce. Podobně nakrájíme 5 středních nakládaných okurek. 130 g nakrájené šunky nakrájejte na přibližně jednocentimetrové čtverečky. Nakonec nadrobno nasekejte malý svazek pažitky.

Do velké mísy dejte těstoviny, papriky, jednu malou konzervu kukuřice, okurky, šunku a vrchovatou lžíci pažitky. Poté přidejte po 100 g majonézy a řeckého jogurtu. Salát ochuťte špetkou mletého černého pepře a míchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nerozloží. Salát přendejte do servírovací mísy a navrch posypte nakrájenou pažitkou.

Zapečená zelenina s kuřecím masem

Mnoho lidí rádo připravuje jídla z jednoho hrnce pro celou rodinu. Stačí smíchat své oblíbené ingredience a upéct, abyste si vychutnali jedinečnou večeři. Není divu, že zapečená zelenina s kuřecím masem patří v lednu k nejoblíbenějším receptům.

Ingredience

4 brambory
½ hlavy brokolice
½ hlávky květáku
1 dvojitý kuřecí řízek
1 kus cibule
4 celá vejce
½ šálku smetany 12%
10 dkg sýru mozzarella
2 ks rajčat
2 lžíce olivového oleje
Sůl
1 lžíce kuřecího koření
Pepř

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájím na plátky, květák a brokolici rozdělíme na menší růžičky. Zeleninu naaranžujeme do zapékací mísy, zalijeme olivovým olejem a dochutíme solí.
Maso nakrájíme na menší kousky, položíme na zeleninu, dochutíme solí a kuřecím kořením.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji. Na maso položíme cibuli.
Poté poukládáme rajčata nakrájená na plátky.
Vejce rozklepneme do mísy, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a rozšleháme metličkou. Nalijte na směs a posypte strouhanou mozzarellou.
Pečte v předehřáté troubě 40 minut na 180°C.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.