Tipy na valentýnské dezerty

Vyjádřete svou lásku své druhé polovičce sladkým způsobem. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na valentýnské dorty, dorty, cukroví, zákusky a tartaletky. Přímo od srdce.

Odkud se vzal Valentýn?

Odkud pochází název Valentýn a proč tento svátek slavíme 14. února? Název romantického svátku pochází od patrona lásky – sv. Valentýna, mučedníka a římského biskupa. Žil ve 3. století našeho letopočtu a zemřel 14. února. Podle legend pomáhal milencům po celý život, včetně pořádání tajné svatby zamilovaných vojáků. U nás se tradice Valentýna prosadila až v 90. letech minulého století.

Jaké jsou tradice Valentýna po celém světě?

V Japonsku ženy dávají dárky svým blízkým. Ve Spojených státech je Valentýn tak populární, že se na školách pořádají kurzy s tématem Valentýna. Ve Francii se kytice květin často posílají spolu s pozvánkami do divadla. Jednou z nejzajímavějších tradic je ta malajská - pro zamilované se pořádá soutěž, kde jsou na týden spoutáni. Vyhrají ti, kteří během této doby prokážou své city.

Dorty a zákusky ideální na Valentýna

Domácí dort nebo zákusek se bude skvěle hodit k romantickému filmu nebo jako "třešnička na dortu" po večeři ve dvou. Nejvíce doporuřujeme samozřejmě afrodiziaka. Za prvé, chilli. Toto běžně známé koření způsobuje zrychlení našeho srdečního tepu a také zvyšuje produkci endorfinů. Hodí se k pečivu? Bezpochyby! Kombinace sladkosti s nádechem koření dokonale probudí vaše chuťové buňky. Mezi oblíbené recepty jsou čokoládové sušenky nebo chilli brownies.

Dalším afrodiziakem perfektním na pečení, dezerty a dorty je samozřejmě čokoláda. Stimuluje také vylučování hormonů štěstí a chutná úžasně. Vyzkoušejte recept na čokoládovou panna cottu, palačinky, nebo pro milovníky Ruby čokolády oblíbené eclairs. Při romantické náladě nelze zapomenout na jahody, které obsahují hodně zinku, který má pozitivní vliv na mužské libido.

Čokoládová panna cotta

Suroviny:

  • 3 plátky želatiny

  • 125 g tmavé čokolády

  • 200 ml plnotučného mléka

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 50 g třtinového cukru

  • vanilkový lusk

  • špetku soli

Příprava:

Želatinu si namočte na 10 minut do studené vody a nadrobno nasekanou čokoládu zvolna rozpusťte v misce nad vodní lázní.

Mléko, smetanu, vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a špetku soli zahřejte na střední teplotu, (asi 50–60 °C). Sundejte z ohně a přidejte vymačkanou nabobtnalou želatinu. Míchejte, až se v teplé směsi rozpustí a přidejte rozpuštěnou čokoládu, kterou do směsi vmícháte.

Panna cottu rozdělte do připravených skleniček či šálků, vložte do lednice a nechte ztuhnout. Před podáváním ozdobte hoblinkami čokolády nebo poprašte kakaem a přidejte kopeček šlehačky.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.