carbonara
Italský výraz „alla carbonara“ se používá pro označení způsobu úpravy pokrmů „po uhlířsku“. Nejznámější je úprava špaget: slanina se opraží s česnekem a promíchá s uvařenými, ještě horkými špagetami, do nichž se vyklepnou syrová rozšlehaná vejce. Vaječná hmota na horké těstovině ztuhne a obalí ji přilnavým povlakem. Potom se do pokrmu zamíchá ještě strouhaný parmezán. Ve starých italských receptech o tomto pokrmu není zmínka, zřejmě vznikl počátkem 20. století někde mimo Itálii, s největší pravděpodobností v USA, kde se někteří italští kuchaři chtěli přizpůsobit místní klientele. Populárním se stal po válce v italských restauracích v Německu, kde však kuchaři často přidávají do rozšlehaných vajec smetanu, směs povaří a špagety pak polévají touto řídkou omáčkou. Dnes se spaghetti carbonara objevují běžně i v Itálii, hlavně však v restauracích orientovaných na zahraniční turisty.
Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.