Alpské sýrové suflé

70 min.
Švýcarsko

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
384 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
33 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
216 mg
Cukr
401 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme a 1 minutu smažíme. Přiléváme mléko. Vaříme a mícháme, až směs zhoustne.
  • 2
    Odstavíme a do omáčky zašleháme strouhaný sýr gruyere a pažitku. Dochutíme pepřem a solí, potom vmícháme žloutky.
  • 3
    Ušleháme tuhý sníh. Zlehka a postupně přidáváme do omáčky, nejdříve 1 polévkovou lžíci, potom zbytek.
  • 4
    Máslem vymažeme 6 malých mističek na suflé, připravenou směs do nich stejnoměrně rozdělíme. Mističky dáme na menší pekáč, který naplníme vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny jejich výšky.
  • 5
    Suflé pečeme dozlatova 15-20 minut v předehřáté troubě při 220 °C , až je povrch na dotek pružný. Upečená suflé necháme 5-10 minut stát, srazí se asi o jednu třetinu.
  • 6
    Máslem vymažeme velkou, ale nízkou zapékací mísu. Dno posypeme polovinou strouhaného parmezánu. Nožem uvolníme okraje každého suflé, opatrně je vyklopíme a narovnáme na vrstvu parmezánu.
  • 7
    Osolíme a opepříme smetanu a suflé na míse s ní zalijeme. Vše posypeme zbývajícím parmezánem a dáme na 15-20 minut zpět do trouby dozlatova zapéci. Ozdobíme pažitkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.