Bábovka s příchutí pomeranče
140 min.
Ingredience
- Pomerančový karamel
- 200mililitrůPomerančová šťáva
 - 200gramůCukr krystal
 
 - Příprava pečení
 - Těsto
- 430gramůMouka pšeničná hladká T 650
 - 230gramůMáslo čerstvé
 - 200gramůCukr krystal
 - 4kusyVejce slepičí
 - 3lžičkyKypřicí prášek do pečiva
 - 1lžíceVoda pitná
 - 1lžičkaVoda z pomerančových květů
 - 2špetkySůl
 - 1lžičkaPomerančová kůra
 
 
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4872 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
502 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
2 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Příprava na pečení: bábovkovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 180°C.
 - 2Těsto: do hlubší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, směs ochutíme špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. V máslové pěně pak po částech rozmícháme vaječné žloutky. Po přidání každého žloutku těsto chvilku mícháme. Ve lžíci vody rozmícháme extrakt z pomerančového květu, společně s pomerančovou šťávou a nastrouhanou pomerančovou kůrou vmícháme do těsta. Do tekuté směsi přimícháme opatrně mouku s kypřícím práškem tak, aby nevznikly v těstě žmolky. Nakonec vyšlehme vaječné bílky se špetkou soli do pevného sněhu, následně sníh opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto přemístíme do formy a pečeme asi 55 minut v předehřáté troubě. Upečenou bábovku necháme mírně vychladnout, poté ji propícháme špejlí a potřeme pomerančovým karamelem.
 - 3Potřenou bábovku necháme 10 minut chladnout, potom ji opatrně vyklopíme z formy, potřeme zbytkem pomerančového karamelu a necháme dovychladnout na děrované podložce. Můžeme ji servírovat teplou i studenou (jako moučník).
 - 4Pomerančový karamel: pomerančovou šťávu smícháme v rendlíku s cukrem a mícháme nad mírným ohněm, dokud se cukr nerozpustí. Pomerančovou šťávu s rozpuštěným cukrem vaříme 5 minut.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.