Bažantí polévka s noky
245 min.

Ingredience
- 0,5litrMléko polotučné
- 260gramůMouka pšeničná hrubá
- 3lžičkySůl
- 5kusůVejce slepičí
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 3,5litryVoda pitná
- 1kusBažant obecný
- 2kusyCibule
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůMrkev kořen
- 50gramůPetržel kořen
- 100gramůSádlo škvařené
- 150gramůŽampiony čerstvé
- 1lžičkaPepř černý celý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1165 kcal
Bílkoviny
102 g
Tuky
62 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Bažanta dobře očistíme, omyjeme, rozčtvrtíme. Čtvrtky osolíme, vložíme na pekáč, zalijeme rozpuštěným sádlem, přidáme na větší kusy nakrájenou oloupanou kořenovou zeleninu a překrojenou neloupanou cibuli, přidáme celý pepř a vše necháme v troubě přibližně hodinu a půl opékat dozlatova. Pak přelijeme 1,5 litru studené vody, necháme krátce povařit, přendáme do hrnce a vše na mírném ohni vaříme ještě 2 hodiny. Ke konci vaření dáme do polévky uvařit umyté žampiony, které po 10 minutách vyjmeme a použijeme při přípravě noků.
- 2Mléko s jednou lžičkou soli přivedeme do varu, postupně přisypáváme mouku, kterou vmícháme vařečkou. Ještě dvě minuty na plotně vypracováváme v hladké těsto. Pak jedno po druhém vmícháváme vejce. Uvařené žampiony, které jsme vyjmuli z polévky, nakrájíme nadrobno a zamícháme do těsta.
- 3Ve větším kastrolu přivedeme k varu 2 l vody se lžičkou soli, lžící rychle zaváříme noky, vodu znova přivedeme k varu, Přiklopíme a stáhneme plamen na minimum. Noky necháme ve vodě 6 minut „táhnout“, pak je scedíme, omastíme máslem a uchováme v teple.
- 4Hotovou polévku přecedíme, z masa vybereme kůži a kosti, čisté maso a kořenovou zeleninu nakrájíme a vrátíme do vývaru. Polévku, je-li třeba, ještě krátce zahřejeme, vložíme noky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.