Běloruský bramborový nákyp
70 min.
Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 1500mililitrůVoda pitná
- 3lžičkySůl
- 250mililitrůMléko polotučné
- 200gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaMuškátový květ
- 3kusyCibule
- 400gramůHouby čerstvé
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžícePetržel - nať
- 200mililitrůZakysaná smetana
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
752 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
56 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
11 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme, rozkrájíme na půlky, v hrnci je zalijeme vařící osolenou vodou a doměkka je vaříme 20-25 minut. Uvařené ještě horké brambory rozmačkáme a přidáme do nich horké mléko, 50 g rozpuštěného másla, vejce a sůl, muškátový květ a kaši vařečkou dobře promícháme.
- 2Mezitím na 30 g másla zpěníme cibuli a na ní podusíme čerstvé houby. Hotové houby odstavíme z ohně, osolíme je, opepříme a vmícháme nasekanou petrželku.
- 3Na zapékací mísu vymazanou máslem rozestřeme polovinu bramborové kaše, na ní dáme vrstvu dušených hub s cibulí a zakryjeme zbylou kaší. Povrch urovnáme, potřeme rozpuštěným máslem a v horké troubě 20-25 minut zapékáme
- 4Nákyp podáváme horký, porce mohou být zality zakysanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.