Bramborové dortíčky s liškami a hlávkovým salátem
75 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
 - 1,5lžícePažitka
 - 100gramůSýr Niva (Rokfór)
 - 1lžičkaPepř bílý
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 200gramůSalát ledový
 - 100gramůSýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 200gramůLišky čerstvé
 - 1kusCibule
 - 2stroužkyČesnek
 - 200gramůRajčata
 - 30gramůRajčata sušená sterilovaná
 - 0,5lžíceRozmarýn čerstvý
 - 2lžičkySůl
 - 3lžíceOlej olivový
 - 0,5lžičkaPepř černý mletý
 
- zálivka na salát
- 0,5lžíceKopr čerstvý
 - 1lžíceCitronová šťáva
 - 1lžičkaCukr krupice
 - 2lžíceOlej olivový extra panenský
 - 1lžíceKapary
 
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
508 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
24 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Omyté brambory ve slupce rozkrojíme, poklademe na plech a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme je přibližně 35-40 minut. Upečené brambory oloupeme a dáme do mísy. Přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku, nastrouhaný plísňový sýr, mletý bílý pepř, máslo, promícháme a rozšťoucháme nahrubo vidličkou.
 - 2Ledový salát omyjeme a necháme listy odkapat. Připravíme zálivku: do mísy dáme drobně pokrájený omytý čerstvý kopr, cukr, citronovou šťávu, extra olivový olej a vše vyšleháme. Pak přidáme lžíci naložených kaparů. Salát dáme do mísy, pokapeme zálivkou a promícháme. Sýr Hermelín pokrájíme na malé trojúhelníčky.
 - 3Očistíme a omyjeme lišky, pokrájíme je na malé kousky, ale malé 1-2cm plodnice necháme vcelku. Cibuli a česnek očistíme a drobně pokrájíme.
 - 4Omytá rajčata spaříme horkou vodou, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Přidáme k nim nadrobno pokrájená sušená rajčata, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat a drobně pokrájený omytý rozmarýn. Vše promícháme.
 - 5V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme lišky, které vydusíme z vody. Pak je osolíme, opepříme a smažíme dozlatova přibližně 4-5 minut. Přidáme k nim všechna rajčata s rozmarýnem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 3 minuty.
 - 6Na talíře dáme kulaté tvořítko, vysoké alespoň 6-8 cm, do kterého na výšku asi 2 cm natlačíme bramborovou směs, na ni položíme směs lišek do výšky též 2-3 cm, zakryjeme je znovu bramborovou směsí a tvořítko vytáhneme. Vzniklý dortík ozdobíme lžící lišek s rajčaty a plátkem sýru typu Hermelín.
 - 7Okolo dortíků položíme ozdobně listy salátu a podáváme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.