Bramborové žemličky
55 min.

Ingredience
- 42gramůDroždí
- 350mililitrůMléko plnotučné
- 350gramůBrambory
- 50mililitrůOlej slunečnicový
- 2špetkySůl
- 1lžíceCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 350gramůMouka pšeničná celozrnná
- 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
509 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
12 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžící krupicového cukru. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a přidáme asi lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 20 minut kynout. Vedle oloupeme vařené brambory, najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a tvarujeme z něj malé bochánky nebo kolečka. Těsto poklademe na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme těsto olejem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Hned po upečení žemličky znovu potřeme olejem.
- 2Naslano můžeme přidat do těsta tymián, šunku, petrželku a cibuli.
- 3Nasladko do těsta můžeme přidat lžíci cukru a rozinky, meruňky a jiné sušené ovoce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.