Bramborové žemličky

55 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
7

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
509 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
12 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžící krupicového cukru. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a přidáme asi lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 20 minut kynout. Vedle oloupeme vařené brambory, najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a tvarujeme z něj malé bochánky nebo kolečka. Těsto poklademe na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme těsto olejem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Hned po upečení žemličky znovu potřeme olejem.
  • 2
    Naslano můžeme přidat do těsta tymián, šunku, petrželku a cibuli.
  • 3
    Nasladko do těsta můžeme přidat lžíci cukru a rozinky, meruňky a jiné sušené ovoce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.