Černé nudle
125 min.
Ingredience
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
 - 100gramůKrupice dětská
 - 4lžíceOlej olivový
 - 150mililitrůVíno bílé
 - 1špetkaPepř černý mletý
 - 450gramůOlihně
 - 3kusyRajčata soudková
 - 2kusyVejce slepičí
 - 2stroužkyČesnek
 - 2lžícePetržel - nať
 - 1,5litryVoda pitná
 - 1,5lžičkySůl
 
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
648 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
13 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
6 g
Cukr
608 mg
Postup přípravy
- 1Pevně uchopíme tělo olihně, vytáhneme z něj hlavu a chapadla, od ostatních vnitřností opatrně oddělíme stříbřitý váček s barvivem, který je umístěn na nejvzdálenějším místě od chapadel a odložíme ho. Těsně za ústním otvorem odřízneme chapadla, vnitřnosti vyhodíme, odstraníme blánu z těla a tělo i chapadla důkladně omyjeme. Tělo potom nakrájíme na kroužky a chapadla ponecháme vcelku. Nařízneme váček s barvivem, barvivo zachytíme do misky a zředíme vodou na objem 50 ml.
 - 2Do mísy prosejeme mouku a krupici, uprostřed uděláme důlek, klepneme do něj vejce, které postupně zapracováváme do mouky a po troškách přidáváme černé barvivo. Vypracujeme těsto a pokud je příliš tuhé, přidáme trochu vody a v opačném případě do něj zapracujeme ještě trochu mouky. Těsto je možno připravit i v hnětači, zpracovává se 10 minut, musí být hladké a pružné. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a na 30 minut odložíme.
 - 3Těsto vyválíme a nakrájíme na ploché nudle, které rozvěsíme, aby oschly.
 - 4V hrnci rozehřejeme na středně silném ohni olej a opékáme v něm asi půl minuty mletou papriku a česnek. Přidáme olihně a opékáme je asi 4-5 minut dozlatova, maso se opékáním trochu zpevní. Přidáme rajčata, zahříváme 3-4 minuty, dokud se nerozpadnou, oheň zmírníme, vmícháme bílé víno a vaříme 15 minut. Dle chuti osolíme, opepříme a vmícháme petrželku (polovina dávky).
 - 5V dostatečném množství osolené vody (1 lžička) vaříme 2-3 minuty nudle na skus. Poté je scedíme, necháme okapat, rozdělíme do misek, navrch upravíme olihně s omáčkou a ozdobené snítkou petrželky servírujeme.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.