Čichirtma, gruzínská polévka ze skopového masa
150 min.
Ingredience
- 700gramůSkopová plec
 - 2litryVoda pitná
 - 1kusCeler bulvový
 - 1kusPetržel kořen
 - 2lžíceMáslo čerstvé
 - 4kusyCibule
 - 1lžičkaSůl
 - 1lžičkaPepř černý celý
 - 1lžíceMouka pšeničná hladká
 - 4kusyVaječný žloutek slepičí
 - 1kusCitrony
 - 2lžíceKopr čerstvý
 - 1lžíceCeler - nať
 - 1lžícePetržel - nať
 - 1lžičkaMáta
 - 1lžíceLibeček
 - 1špetkaSkořice mletá
 - 1špetkaŠafrán
 - 0,5lžičkaKoriandr mletý
 
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
464 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
38 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Skopovou plec rozkrájíme na menší kousky a vaříme ve dvou litrech vody 1,5 - 2 hodiny, přibližně po hodině vaření přidáme k masu rozčtvrcený celer a jednu petržel. Téměř měkké maso vyndáme, na pánvi rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli a kousky masa rychle opečeme. Vývar scedíme, vložíme do něj opečené kousky masa bez cibulky, osolíme, přidáme celý pepř a maso dál vaříme.
 - 2Mezitím připravíme zátřepku: ve 100 ml vychlazeného vývaru rozšleháme lžíci mouky, přidáme opečenou cibulku, na níž jsme opékali maso a dobře zamícháme. V jiném hrnečku ušleháme žloutky s teplým vývarem a šťávou z jednoho citronu, nasekáme kopr, celerovou nať, petrželku, mátu i libeček.
 - 3Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na talíř a do bujónu vlijeme zátřepku, důkladně zamícháme a necháme ještě 5 - 7 minut povařit. Poté polévku odstavíme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek, maso i nasekané zelené natě, špetku skořice, špetku šafránu, mletý koriandr, vše důkladně zamícháme, postavíme na mírný oheň a polévku ještě prohřejeme.
 - 4Čichirtmu podáváme s bílým pečivem.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.