Cicimkové koláčky z dušené rýže s oříšky - Jakšik
170 min.

Ingredience
- 270gramůRýže loupaná
- 45litrůVoda pitná
- 5kusůCicimek
- 45gramůKaštany jedlé
- 3,5gramyOříšky piniové
- Nálev z cicimku
- 5kusůCicimek
- 45mililitrůVoda pitná
- Omáčka na sladkou dušenou rýži
- 2gramySolamyl - bramborový škrob
- 24gramůCukr krupice
- 4mililitryOlej stolní
- 45mililitrůVoda pitná
- Sladké koření na dušenou rýži
- 15mililitrůOmáčka sójová
- 0,5gramSkořice mletá
- 38gramůMed včelí
- 24gramůCukr krupice
- 36gramůCukr práškový s vanilkovou příchutí
- 6,5mililitrůOlej sezamový
- slaná voda
- 45mililitrůVoda pitná
- 2gramySůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
209 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
2 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
1 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a namočíme na 3 hodiny do studené vody. Když nabobtná, zcedíme ji a necháme na sítu okapat. Cicimky očistíme promnutím v utěrce a nakrájíme je na 6 kousků. Vršky piniových oříšků odkrojíme, oříšky očistíme promnutím v utěrce.
- 2Na dno parního hrnce rozložíme utěrku, na utěrku nalejeme vodu, přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme nabobtnalou rýži, kterou vaříme v páře 20 minut. Poté rýži pokropíme slanou vodou, obsah hrnce dobře promícháme a vaříme dalších 30 minut. Ve druhém hrnci uvaříme cicimkový nálev tak, že pecky z cicimku povaříme ve vroucí vodě 15 minut. Po této době cicimkový nálev scedíme (6,5 ml).
- 3Omáčku na sladkou dušenou rýži připravíme tak, že 3 minuty zahříváme cukr v hrnci. Když se rozpustí, nalijeme do hrnce stolní olej (lijeme tenkým proudem po obvodu hrnce). Poté rozpuštěný cukr s olejem dobře promícháme. Když cukr změní barvu na hnědou, přidáme vodu a škrob, za důladného míchání vaříme 1 minutu. Do ještě teplé dušené rýže vmícháme sójovou omáčku, sladkou omáčku, kterou jsme uvařili, práškový cukr, mletou skořici, vývar z pecek cicimku, cukr a sezamový olej. Směs dobře promícháme, přidáme ještě rozkrájené cicimky, piniové oříšky a pokrájené kaštany.
- 4Směs dobře propracujeme, z rýžové směsi v dlaních vytvoříme malé bochánky. Ty ozdobíme piniovými oříšky a podáváme jako studený dezert.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.