Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou
135 min.
Ingredience
- Cukrová poleva
- 4lžíceCukr moučkový
- 3lžíceVoda pitná
- 1lžícePomerančová kůra
- 1lžíceCitronová kůra
- Koláč
- 125gramůŠvestky sušené
- 180gramůDatle
- 200mililitrůPomerančová šťáva
- 2lžíceCukr krystal
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 230gramůMouka pšeničná celozrnná
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 375gramůRozinky tmavé
- 125gramůBrusinky sušené
- 3kusyVejce slepičí
- 1lžíceDžem meruňkový
- 1lžičkaKoření perníkové
- Příprava pečení
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
491 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
5 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
6 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Pečící formu (v tomto případě můžeme použít dortovou, nebo hlubší koláčovou formu), vymažeme lžící másla.
- 2Dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 170°C.
- 3Sušené švestky a datle pokrájíme nadrobno. Pomerančovou šťávu promícháváme na mírném ohni asi 10 minut. Teplou pomerančovou šťávu pak rozmícháme s polovinou nakrájeného ovoce do pastovité hmoty. Do ovocné pasty nakonec vmícháme 2lžíce cukru a strouhanou pomerančovou kůru, brusinky a rozinky.
- 4Do hlubší mísy prosejeme mouku, perníkové koření a kypřící prášek do pečiva. Do sypké hmoty vmícháme také druhou polovinu nakrájeých švestek a datlí. Do vychladlé ovocné pasty vmícháme 3 žloutky.
- 5Z ovocné hmoty se žloutky a sypkých surovin uhněteme hladké těsto. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
- 6Těsto přemístíme do připravené formy, zarovnáme stěrkou nebo nožem, a pečeme asi 90 minut. Ještě teplý, upečený koláč potřeme meruňkovým džemem a polijeme cukrovou polevou. Koláč servírujeme studený, jako pohoštění.
- 7Cukrová poleva: 4lžíce moučkového cukru vymícháme dohladka
- 8s 3 lžícemi vody. Na ztuhlou polevu naaranžujeme jemné plátky citrónové kůry.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.