Dokonalé křehké tartaletky s ostružinami a bílou čokoládou
90 min.
Ingredience
- Korpus
- 220gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 40gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 25gramůMák mletý
- 1kusCitronová kůra
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- Náplň
- 200mililitrůSmetana ke šlehání 30%
- 100gramůČokoláda bílá
- 250gramůMascarpone
- 1lžičkaŠťáva citrónová
- Finální úprava a servírování
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4060 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
40 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
3 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Korpus
- 3Do prosáté mouky přidejte špetku soli, moučkového cukru, vanilkový cukr, mletý mák a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě rovnoměrně spojily.
- 5Přidejte na tenké plátky nakrájené máslo a rukama ho zapracujte do sypké směsi, dokud nevznikne jemná drobenka. Poté přidejte rozšlehané vejce a vypracujte hladké, pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu.
- 7Z celkových 480 g těsta vytvořte 12 stejných kousků po 40 g. Každý kousek vtlačte prsty do formičky tak, aby těsto dosahovalo až k horním okrajům. Dno propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru a zatižte fazolemi nebo hrachem.
- 9Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud korpusy nezezlátnou. Po krátkém vychladnutí odstraňte zátěž s papírem, opatrně je vyjměte z formiček a nechte zcela zchladnout na mřížce.
- 11Náplň
- 13Smetanu zahřejte těsně k bodu varu, ale nevařte. Jakmile bude dostatečně horká, stáhněte ji z plamene a přidejte na kostičky nalámanou bílou čokoládu. Nechte ji v horké smetaně pomalu rozpustit a poté směs důkladně promíchejte do hladka.
- 15Po vychladnutí přikryjte nádobu fólií a dejte ji do lednice – nejlépe přes noc, aby náplň správně ztuhla. Pokud však spěcháte, postačí nechat směs vychladnout alespoň dvě hodiny.
- 17Druhý den vyšlehejte smetanovou směs metličkou, dokud nezhoustne. Poté jemně vmíchejte mascarpone pomocí stěrky, aby náplň získala ještě krémovější konzistenci. Nakonec dochuťte vanilkovým extraktem a přidejte pár kapek citronové šťávy pro osvěžující tón.
- 19Finální úprava a servírování
- 21Každou tartaletku potřete na dně lžičkou ostružinového džemu, který dodá příjemnou ovocnou kyselost. Poté přidejte 2 až 3 lžíce čokoládové náplně a rovnoměrně ji rozetřete.
- 23Na závěr ozdobte čerstvými ostružinami a borůvkami. Pro extra svěžest můžete tartaletky posypat jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
- 25A teď přichází ta nejtěžší část – nechat tartaletky odpočívat v lednici. Aby náplň krásně ztuhla, dopřejte jim alespoň 2 hodiny chlazení. Pokud ale nevydržíte čekat, můžete je ochutnat i dříve – krémová konzistence bude stále úžasná! Ať už je podáte v jakékoli fázi, s tímto dezertem rozhodně nešlápnete vedle. Jsou naprosto dokonalé! 💜
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.