Dokonalé křehké tartaletky s ostružinami a bílou čokoládou

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
4060 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
40 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
3 g
Cukr
19 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Korpus
  • 3
    Do prosáté mouky přidejte špetku soli, moučkového cukru, vanilkový cukr, mletý mák a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě rovnoměrně spojily.
  • 5
    Přidejte na tenké plátky nakrájené máslo a rukama ho zapracujte do sypké směsi, dokud nevznikne jemná drobenka. Poté přidejte rozšlehané vejce a vypracujte hladké, pevné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu.
  • 7
    Z celkových 480 g těsta vytvořte 12 stejných kousků po 40 g. Každý kousek vtlačte prsty do formičky tak, aby těsto dosahovalo až k horním okrajům. Dno propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru a zatižte fazolemi nebo hrachem.
  • 9
    Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, dokud korpusy nezezlátnou. Po krátkém vychladnutí odstraňte zátěž s papírem, opatrně je vyjměte z formiček a nechte zcela zchladnout na mřížce.
  • 11
    Náplň
  • 13
    Smetanu zahřejte těsně k bodu varu, ale nevařte. Jakmile bude dostatečně horká, stáhněte ji z plamene a přidejte na kostičky nalámanou bílou čokoládu. Nechte ji v horké smetaně pomalu rozpustit a poté směs důkladně promíchejte do hladka.
  • 15
    Po vychladnutí přikryjte nádobu fólií a dejte ji do lednice – nejlépe přes noc, aby náplň správně ztuhla. Pokud však spěcháte, postačí nechat směs vychladnout alespoň dvě hodiny.
  • 17
    Druhý den vyšlehejte smetanovou směs metličkou, dokud nezhoustne. Poté jemně vmíchejte mascarpone pomocí stěrky, aby náplň získala ještě krémovější konzistenci. Nakonec dochuťte vanilkovým extraktem a přidejte pár kapek citronové šťávy pro osvěžující tón.
  • 19
    Finální úprava a servírování
  • 21
    Každou tartaletku potřete na dně lžičkou ostružinového džemu, který dodá příjemnou ovocnou kyselost. Poté přidejte 2 až 3 lžíce čokoládové náplně a rovnoměrně ji rozetřete.
  • 23
    Na závěr ozdobte čerstvými ostružinami a borůvkami. Pro extra svěžest můžete tartaletky posypat jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
  • 25
    A teď přichází ta nejtěžší část – nechat tartaletky odpočívat v lednici. Aby náplň krásně ztuhla, dopřejte jim alespoň 2 hodiny chlazení. Pokud ale nevydržíte čekat, můžete je ochutnat i dříve – krémová konzistence bude stále úžasná! Ať už je podáte v jakékoli fázi, s tímto dezertem rozhodně nešlápnete vedle. Jsou naprosto dokonalé! 💜

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.