Domácí žemle z bramborového těsta
50 min.

Ingredience
- 350mililitrůVoda pitná
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůBrambory vařené ve slupce
- 1špetkaSůl
- 5lžicOlej rostlinný
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 2lžíceSezam - semena
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžíceMák mletý
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
354 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
7 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
3 g
Cukr
979 mg
Postup přípravy
- 1Mouku vsypeme do mísy, osolíme, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj droždí a cukr rozpuštěné ve 350 ml vlažné vody. Vmícháme trochu mouky a necháme vzejít kvásek.
- 2Uvařené, oloupané brambory prolisujeme a spolu s vejcem a olejem vmícháme do kvásku. Necháme znovu kynout. Potom těsto prohněteme a necháme kynout dál, dokud nenabude do dvojnásobného objemu.
- 3Z těsta vytvarujeme žemle, urovnáme je na plech, potřeme bílkem a posypeme sezamem a mákem.
- 4Žemle pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.