Dort pro královnu
80 min.
Ingredience
- Na vytření a vysypání formy
- 30lžicMáslo čerstvé
 - 1,5lžíceMouka polohrubá
 
 - Poleva
- 175mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
 - 225gramůČokoláda 70% kakao
 - 30gramůMáslo čerstvé
 
 - Těsto
- 100gramůMandle loupané
 - 3kusyVejce slepičí
 - 150gramůČokoláda na vaření
 - 136gramůCukr moučka
 - 30gramůMáslo čerstvé
 - 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
 
 
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
835 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
81 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
2 g
Cukr
134 mg
Postup přípravy
- 1170g oloupaných mandlí posekáme nebo rozdrtíme. 70g si odložíme na ozdobení.
 - 2Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Čokoládu nalámeme do rendlíku a rozpustíme ji ve vodní lázni.
 - 3V jedné míse smícháme hladkou mouku s mandlemi (100g) a s 2 lžícemi moučkového cukru (16g).
 - 4V druhé míse vyšleháme měkké máslo se 104g moučkového cukru do pěny. Poté do pěny budeme zašlehávat rozpuštěnou čokoládu a postupně žloutky. Vznikne hladký nadýchaný krém. Troubu si předehřejeme na 180°C.
 - 5Bílky vyšleháme na tuhý sníh, do kterého přibližně v polovině šlehání přidáme 2 lžíce (16g) moučkového cukru.
 - 6Do připraveného krému budeme postupně zapracovávat 1/3 sníhu a připravenou mouku. Na závěr zamícháme zbytek sněhu.
 - 7Těsto nalijeme do dortové formy a dáme ji do trouby. Pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort propíchneme špejlí, pokud se těsto nelepí, pak vyjmeme dort z trouby a necháme vychladnout - až potom odstraníme z dortu boky formy.
 - 8Připravíme si polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak ji odstavíme z plotny, vložíme do ní nalámanou čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí. Poté přidáme změklé máslo a znovu mícháme. Poleva by měla být hladká, bez hrudek. Vychladlý celý dort potřeme polevou a než poleva zatuhne boky posypeme nahrubo rozdrcenými mandlemi. Dort servírujeme, až bude poleva úplně ztuhlá.
 - 9Dobrou chuť.
 
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.